Díl VI. : Výnosy z investic jdou na dovolenou

03.07.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Odjet na zaslouženou dovolenou by si Kocourkovi chtěli dopřát každý rok, ale vzhledem k jejich splátkám a závazkům pro plnění jiných priorit, jsou ochotni ve svých představách slevit, také s ohledem na děti.

Plánují spíše menší dovolené na chalupě s přáteli a jednou za tři, čtyři roky nějakou dražší rodinnou dovolenou v zahraničí. I na tohle přání, tedy přání mít dostatek volných prostředků na každoroční dovolenou lze realizovat díky produktům, které jsou v nabídce finančního trhu. Při volbě produktu, kam prostředky Kocourkovi investují, kladli důraz na dostupnost prostředků v předem stanoveném termínu.

Proto nebudou spoléhat na investiční fondy, kde se jim peníze zhodnotí sice výhodně, ale nikdo jim nezaručí, že budou mít možnost okamžitého odkupu za výhodných podmínek.... Kompromisem mezi výhodným úrokem a dobou uložení respektive vybrání, nalezli v běžném termínovaném vkladu. Ikdyž v poslední době připsané úroky velice poklesly, s kombinací ukládaných prostředků do otevřených podílových fondů, které činí Kocourkovi již dva roky docílí očekávaného výsledku. Vždy, když bude výhodný kurz pro odkup podílových listů, převedou Kocourkovi část prostředků z fondu na termínovaný vklad. Při takovémto postupu lze předpokládat správnou cestu ke zhodnocení svých prostředků a snadnému přístupu k nim. Záleží až na konkrétní situaci, která bude na finančním trhu v letní sezóně.

Hlediskem, které nelze přehlížet je výpovědní lhůta u termínovaného vkladu. Kocourkovi by si měli dovolenou naplánovat vždy v průběhu roku, aby v dostatečném předstihu zažádali o výběr, protože při okamžitém výběru prostředků by platili zbytečné sankce. Zvolili totiž termínovaný vklad s výpovědní lhůtou co nejdelší, jelikož tak docílí co největšího úroku. Další skutečnost, kterou Kocourkovi uvítali spočívá v tom, že u termínovaného vkladu jsou nízké a v některých případech dokonce žádné poplatky za vedení.

Pro naspoření peněz na dovolenou použijí Kocourkovi termínovaný vklad s výpovědní lhůtou. Peněžní prostředky, které jim nadbudou v měsíčním rozpočtu, vždy uloží z části na termínovaný vklad a z části do investičních fondů (jak jsme se zmínili v předešlých dílech). Při velmi výhodném kurzu budou Kocourkovi převádět část prostředků z investičních fondů na termínovaný vklad. A před každou dovolenou si pohlídají výpovědní lhůtu u termínované vkladu a zažádají o výběr, aby neplatili penále. Výše výběru bude záležet jen na nich, jestli na dovolenou obětují 5 000 nebo 30 000 Kč svých úspor.

Aktuální informace o produktech bankovního trhu získáte v sekci Bankovnictví.

Autor článku

Eva Šobáňová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ