SkyEurope: Francouzský soud uvolnil zadržené letadlo SkyEurope

07.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava/Paříž 7. července (ČTK) - Francouzský soud dnes rozhodl o uvolnění letadla slovenské nízkonákladové letecké společnosti SkyEurope, které zadrželo pařížské letiště Orly před dvěma týdny. ČTK to sdělil mluvčí společnosti Tomáš Kika. Francouzské letiště stroj zadrželo kvůli údajným dluhům slovenských aerolinek, které jsou nyní v režimu soudní ochrany před věřiteli.

Správa pařížských letišť se zatím na dotaz ČTK odmítla k záležitosti vyjádřit. Soud nařídil zadržení stroje 22. června na její žádost kvůli tomu, že SkyEurope letišti v Orly nezaplatila manipulační poplatky. O jejich splácení obě strany pravděpodobně stále vyjednávají.

Letadlo se má podle mluvčího vrátit na Slovensko ještě dnes, jakmile se k němu dostane posádka. "Jsme rádi, že se potvrdilo, že ochrana před věřiteli funguje tak, jak má, a že je respektovaná i mimo území Slovenska," uvedl Kika. Dodal, že rozhodnutí soudu je jistou zárukou pro cestující společnosti, že se v době soudní ochrany nebude podobný případ opakovat.

Rozhodnutí bratislavského soudu o ochraně před věřiteli padlo ve stejný den, kdy letiště Orly stroj zadrželo. Soudní ochrana proti vymáhání starých závazků ze strany věřitelů platí podle firmy na území celé Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK