Katar prý nabízí Porsche za akcie a opce až sedm miliard eur

11.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stuttgart 11. července (ČTK) - Katar nabízí německému výrobci luxusních vozů Porsche SE sedm miliard eur (181,5 miliardy Kč) za akcie a akciové opce. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na bankovní zdroje, podle kterých se již také Katar na akvizici dohodl s ředitelem Porsche Wendelinem Wiedekingem.

Porsche by díky této částce mohlo smazat značnou část svého dluhu, který na konci ledna činil devět miliard eur. Porsche nashromáždilo dluh kvůli snaze o převzetí Volkswagenu, ve kterém nyní vlastní 51 procent volebních práv.

O dohodě mezi Porsche a Katarem informovaly také německé listy Stuttgarter Zeitung a Süddeutsche Zeitung. Podle dalšího ze zdrojů blízkých jednání by Katar za sedm miliard eur měl získat 25 procent akcií holdingu Porsche a opce na koupi akcií Volkswagenu, které Porsche vlastní. Porsche i Volkswagen se ke zprávě odmítly vyjádřit.

Rozhodnutí o budoucnosti Porsche by mělo padnout 23. července na mimořádném zasedání dozorčí rady. Podle zdrojů rada bude kromě možnosti prodeje podílu katarskému státnímu investičnímu fondu jednat i o případném prodeji podílu Volkswagenu, který má zájem koupit 49 procent akcií Porsche.

Mezi Porsche a Volkswagenem již měsíce zuří boj o moc. Wiedeking je považován za odpůrce prodeje podílu VW a podporuje vstup Kataru. Jeho protivníkem je spoluvlastník Porsche a šéf dozorčí rady VW Ferdinand Piëch, který by chtěl obě společnosti propojit.

Převzetí podílu v Porsche Katarem by bylo další arabskou investicí do německého automobilového průmyslu. Německý automobilový koncern Daimler v březnu oznámil, že prodá přes devět procent svých akcií společnosti Aabar Investments PJSC ze Spojených arabských emirátů za téměř dvě miliardy eur. Arabská firma se tak stala největším akcionářem Daimleru.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK