Hypoték přibývá, úroky klesají

25.07.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Vlastní dům nebo byt je přáním každého člověka. Ale jak si toto přání splnit, pokud  nemáme dostatek peněz? Řešení se nabízí. Zažádat si o úvěr a vysněnou nemovitost si pořídit.

Klienti si začínají uvědomovat, že právě pořízení vlastního bydlení není otázkou okamžiku, ale že je třeba se zadlužit a to v některých případech až na několik desítek let. A právě hypoteční úvěr, je speciálním druhem úvěru, který umožňuje získat nemovitost v krátké době a potom řadu let úvěr splácet.Vždyť doba splácení se v největší míře (spolu s úrokovou sazbou) podílí na výši splátky úvěru. A výše splátky úvěru je důležitá. Od ní se odvíjí to, zda žadatel úvěr získá nebo ne, tzn. zda jeho rodinný rozpočet podle kriterií banky zvládne ještě další výdaj. Pokud banka dojde k závěru, že žadatel by se svým příjmem toto další zatížení rozpočtu nezvládl úvěr neposkytne.
 
Poslední rok byl pro hypoteční úvěrování velmi úspěšný. Banky poskytují více úvěrů než v předchozích letech. Na zvýšeném zájmu klientů se rozhodně promítlo snižování úrokových sazeb hypoték. V současné době banky nabízejí hypoteční úvěry s minimálními sazbami již od 5,2 do 6,2 % p.a. A k těmto úrokovým sazbám může klient, který pořizuje novou bytovou jednotku získat navíc ještě státní podporu k hypotečnímu úvěru. Pro tento rok je její výše stanovena na 1%.

Ale situace se mění…
K dalšímu snižování úroků sice ještě může dojít, ale již to pravděpodobně nebude nic razantního. Klienti již nebudou vybírat banku pouze podle výše úroku. Dalším faktorem, který bude pro klienta důležitý, bude nabídka banky. Již nestačí mít jeden druh hypotečního úvěru. Je třeba vytvářet nové produkty, které budou určené pro konkrétní skupiny klientů. I v tomto směru již banky začínají měnit svoje zvyklosti a přichází s novými produkty. O všech novinkách a produktech vás informujeme ve Zpravodajství sekce Bydlení.

Ale nyní zpět. Jak tedy dopadly hypoteční banky v prvním pololetí roku 2002? Kolik poskytly úvěrů a v jakém objemu? Z následující tabulky si můžete udělat jasný obrázek o tom, jak se zvýšil počet hypotečních úvěrů poskytnutých za prvních šest měsíců letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loňského roku u některých bank.
 
Tabulka: Počet a objem hypotečních úvěrů za 1. pololetí daného roku

Banka

Počet poskytnutých hypoték

Objem poskytnutých hypoték (mld. Kč)

Rok 2002

Rok 2001

Rok 2002

Rok 2001

Česká spořitelna

3 569

1 585

6,380

2,536

ČMHB

2 460

1 493

2,555

1,537

Komerční banka

2 237

1 480

2,879

1,950

GE Capital Bank

772

547

0,745

0,536

Raiffeisenbank

311

216

0,340

0,555

Největší nárůst (o 125%) v  prvním pololetí roku 2002 oproti stejnému období loňského roku zaznamenala Česká spořitelna. Na výrazném zvýšení počtu poskytnutých hypoték se určitě podepsal program Top Bydlení, který spořitelna začala nabízet loni v červnu.Také ostatní banky zaznamenaly zvýšený zájem klientů. U ČMHB došlo v počtu poskytnutých hypoték k nárůstu o 65 procent a Komerční banka také překonala v růstu 50ti procentní hranici.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ