V horku musí zaměstnavatelé zajistit pitný režim, připomíná MPSV

22.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. července (ČTK) - V horkém počasí musejí zaměstnavatelé poskytovat na pracovištích dostatek nápojů. Do kanceláří a nenáročných provozů stačí obyčejná voda, při fyzicky náročné práci nebo práci venku jsou třeba takzvané ochranné nápoje, což mohou být minerální vody, speciální iontové nápoje či ovocné čaje, které mají vhodnou teplotu a nejsou příliš sladké. V souvislosti s vedry, jaká se v těchto dnech očekávají, na to dnes upozornilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

"Zaměstnavatel je povinen zajistit pitnou vodu nejen pro účely dodržování pitného režimu, ale také pro případy, kdy se zaměstnanec zraní a je třeba poskytnout první pomoc," upozornila mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Zaměstnanec by za osmihodinovou směnu měl dostat nejméně litr tekutin.

Na pracovištích, kde jsou lidé vystavování vysokým teplotám, musejí zaměstnavatelé zajistit ochranné nápoje. To je případ třeba řidičů tramvají, kde se teplota v kabinách pohybuje i kolem 50 stupňů Celsia. Zákoník práce ukládá, že zaměstnavatel musí poskytovat lidem nápoje, když na venkovním pracovišti nebo při obsluze venkovních strojů včetně dopravních prostředků teplota přesáhne ve více než polovině pracovní směny 28 stupňů.

Podle Ondřeje Pečeného z Dopravního podniku Praha proto řidiči dostávají různé rozpustné iontové nápoje. Některé kabiny tramvají jsou prý již klimatizované, v nových typech tramvají by mohl mít řidič k dispozici i malou ledničku na chlazení nápojů.

Měření Státního zdravotního ústavu v roce 2003 ukázalo, že někteří řidiči ztratili za směnu i šest až sedm litrů tekutin z těla. V kancelářích při administrativní práci by lidé za osmihodinovou pracovní dobu neměli pocením a dýcháním ztratit víc než asi litr tekutin.

Nedostatek vody v těle způsobuje různé problémy. Kromě žízně cítí lidé malátnost, vysychají jim sliznice a mívají bolesti hlavy. Objevit se mohou i oběhové a psychické potíže. Fyzická a duševní výkonnost tedy klesá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK