Úroky hypoték opět klesají

29.07.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Snížení  úroků hypotečních úvěrů na sebe nedalo dlouho čekat po tom, co bankovní rada ČNB ve čtvrtek rozhodla o snížení úrokových sazeb…


Ve čtvrtek 25.července 2002  rozhodla bankovní rada ČNB na svém zasedání rozhodla snížit  úrokové sazby. Došlo ke snížení  o 0,75 procentního bodu u limitní  repo sazby (3%), diskontní sazby (2%) a lombardní sazby (4%) s platností od pátku 26.7.2002.

Každé snížení sazeb ČNB se následně projeví v úrokových sazbách. Úrokové sazby úvěrů klesají, což se nám samozřejmě líbí. Jako dlužníci pocítíme snížení úrokových sazeb úvěrů jako úsporu několika desítek či stovek  korun, o které je splátka úvěru nižší.
Ale nedochází pouze ke snížení úrokových sazeb úvěrů, ale také ke snížení úrokových sazeb u vkladů. Stejně jako snížení sazeb ČNB přináší pro některé snížení úroků z úvěrů, tak pro ty z nás, kteří své peníze střádáme a máme je na účtech nebo termínovaných vkladech to znamená snížení úroků, které nám z těchto vkladů plynou. A jelikož jsou tyto úroky již dost malé, tak pomalu nebudou pokrývat ani inflaci a náklady např. na vedení účtu.

Ale podívejme se na tu lepší stránku snížení sazeb ČNB a tou je snížení úrokových sazeb úvěrů, v tomto případě hypoték. Na snížení sazeb ČNB z konce minulého týdne již zareagovaly první banky poskytující hypoteční úvěry.

Jednou z nich je GE Capital Bank, která pro své klienty s platností od 29.července 2002 snižuje úrokové sazby hypotečních úvěrů, a to o 0,5 procentního bodu pro všechny tři fixní periody úrokové sazby. Hypoteční úvěr s jednoletou fixní periodou, lze tedy získat již od 5,59 % p.a,  hypotéku s dvouletou fixací od 5,89 % p.a. a s pětiletou fixací od 6,29% p.a. Pokud se chcete podívat, jaké sazby platily do 29.7. a porovnat si je s novými, podívejte se na následující tabulku.

Fixní perioda hypotéky

Úroková sazba

(platnost od 29.7.2002) - nová

(platnosti do 29.7.2002) - stará

1 rok

od 5,59 % p.a.

od 6,09 % p.a.

2 roky

od 5,89 % p.a.

od 6,39 % p.a.

5 let

od 6,29 % p.a.

od 6,79 % p.a.


Úrokové sazby hypotečních úvěrů oproti minulému týdnu snížila i HVB Bank CR. U úrokové sazby s fixací 1-3 roky a splatností 5-9 let došlo ke snížení o 0,2%. Pro tento týden banka nabízí úrok pro tyto parametry úvěru ve výši 5,85 % p.a. Úroky  hypotečních úvěrů této banky pro vás každý týden aktualizujeme. Podívejte se na stránku Hypoteční úvěry nebo Podmínky hypoték

Pokud i další hypoteční banky oznámí snížení úrokových sazeb jako reakci na snížení sazeb ČNB budeme vás o tom informovat ve Zpravodajství sekce Bydlení.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ