Jak na půlmilionový úvěr se stavebním spořením?

05.08.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Máte uzavřena dvě stavební spoření a potřebujete úvěr 500 tis. Kč. Co udělat  a jak využít obě uzavřená stavební spoření? Podívejte se na radu poradce…

Máte to štěstí, že vám vaše finanční možnosti umožňují stavět rodinný dům. Ale i tak není vaše pokladna bezedná a k dokončení Vám ještě nějaká ta tisícovka chybí. Pokud jste mysleli na možnost výstavby již dříve a uzavřeli jste stavební spoření není nic ztraceno. Podívejte se na dotaz, který položil čtenář na našem bezplatném poradenském centru.

Čtenář položil tento dotaz:
"Na dostavbu rodinného domu potřebuji úvěr 500000 Kč. Mám uzavřeny 2 roky stavební spoření u VSSKB na mne a na manželku. Mohu a jak stavební spoření využít?"

A nyní odpověď  poradce:
"Pokud máte dostatečnou cílovou částku a výši naspořených prostředků na stavebním spoření, můžete požádat o překlenovací úvěr. Při naspořené částce nebo vkladu 40% cílové částky, budete potřebovat 2 ručitele. Nemáte-li naspořeno, musíte doložit hotovost do stavebního spoření.  K tomuto účelu lze využít například hotovostní úvěr, pokud nemáte volné finanční prostředky."

Odpověď poradce je stejně obecná, jako dotaz čtenáře, který ani neuvedl na jak vysokou cílovou částku má obě stavební spoření uzavřena.

Pokud bude každé stavební spoření uzavřeno  na 250 tis. Kč a na každém bude vloženo 100 tis (40% cílové částky), potom bude klientovi stačit skutečně na každé spoření jeden ručitel. Na druhé straně, pokud spoření nebudou uzavřena na odpovídající cílové částka nezbude než cílovou částku zvýšit. To není problém, stačí požádat stavební spořitelnu a samozřejmě doplatit rozdíl v poplatku za uzavření smlouvy (1% z navýšené cílové částky).
Větší problém nastává s potřebnou hotovostí, kterou je třeba mít na účtu, poradce sice radí vložit 40% a použít k tomu třeba hotovostní úvěr. Lze však také žádat o úvěr, pokud je vloženo na účtu méně, třeba 20%. Potom sice musíte nejen splácet úvěr, ale i dospořovat do 40%, ale asi to bude jednodušší než žádat o hotovostní úvěr v bance. Ovšem je tu i další háček a to je zmíněný ručitel. Banka bude pravděpodobně v tomto případě na každou smlouvu požadovat dva.

Nakonec se stejně bude čtenář sám muset  rozhodnout, která cesta je pro něj schůdnější a tím i lepší.
   

 

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ