Zájem o úvěry roste

09.08.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Za první pololetí roku 2002 poskytla ČMSS překlenovací úvěry a úvěry ze stavebního spoření v celkové částce přesahující 4 mld korun, což představuje meziroční nárůst o 40%.

Během prvních šesti měsíců uzavřela  Českomoravská stavební spořitelna 230 407 nových smluv o stavebním spoření s celkovou cílovou částkou 34 mld korun. K 30.6.2002 tak spořitelna spravovala celkem 1552532 platných vkladových účtů a 237019 platných úvěrových účtů. Za první půlrok 2002 vykázala stavební spořitelna zisk 357 mil Kč.

Zájem klientů o úvěry ze stavebního spoření neustále roste, dokládají to výsledky nejen této stavební spořitelny. ČMSS poskytla ke konci června 26011 nových úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů. Výše poskytnutých prostředků dosáhla 4 mld korun.   Ve stejném období loňského roku to bylo pouze 20552 úvěrů.

Stavební spořitelny již nelákají klienty pouze nízkými úrokovými sazbami, ale i dalšími podmínkami. U ČMSS může klient získat úvěr až do 150 tis Kč bez nutnosti zajištění. Zajištění nemovitostí je třeba až od výše úvěru 500 tis. Kč, do této výše postačí ručitelský závazek. Úrokové sazby se nyní pohybují od 6 do 7,9 % p.a. Úvěr ze stavebního spoření získá klient s úrokovou sazbou 6% p.a. Překlenovací úvěr potom od 6,3 do 7,9 % p.a. v závislosti na době spoření, hodnotícím čísle a rizikové skupině klienta. Výhodou je také to, že klient neplatí žádné poplatky za posouzení a vyřízení úvěru.

A ještě pro zajímavost na co klienti úvěry získané od stavební spořitelny využívají. Nejvíce klientů (39,6%) využilo prostředky získané z úvěrů na koupi bytu nebo rodinného domu, další část (téměř 36%) si díky úvěru mohla zrekonstruovat a zmodernizovat svoje bydlení. Více než 18% procent úvěrů bylo využito na výstavbu nových bytů a domů. A konečně 6,2% klientů využilo získané prostředky z úvěru na ostatní bytové potřeby.

Stavební spořitelny uzavírají nové smlouvy, ale přesto se stále více obracejí na již spořící klienty s různými nabídkami, které klientům mají pomoci k získání úvěrů k investicím do vlastního bydlení. Stavební spoření má již několik let za sebou a proto stále přibývá klientů, kteří  získávají nárok na přidělení cílové částky a tím i na zvýhodněný úvěr ze stavebního spoření.
 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ