Co týden dal?

31.07.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Eurozóna trpí vysokou nezaměstnaností a deflací. Ceny ropy se drží nízko, motoristé, dovolenkáři se radují. Třeba i proto, že stavu českých dálnic se možná blýská na lepší časy. Více informací najdete v našem pravidelném souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Míra nezaměstnanosti v Evropské unii dále láme rekordy. V červnu vzrostla v celé Evropské unii na 8,9 procenta z květnových 8,8 procenta a v eurozóně na 9,4 procenta z květnových 9,3 procenta. V případě eurozóny jde o nejvyšší počet lidí bez práce od června roku 1999 a v případě celé evropské sedmadvacítky je současná hodnota nejvyšší od června 2005. 
  • Spotřebitelské ceny v eurozóně v červenci prudce poklesly. Meziroční míra inflace činila minus 0,6 procenta a jen tak potvrdila očekávání ekonomů, že se v letních měsících ještě prohloubí takzvaná deflace, tedy absolutní pokles cen. Poprvé se přitom eurozóna ocitla v deflaci v červnu, kdy ceny vůbec poprvé v historii poklesly (minus 0,1 procenta).
  • Vlády po celém světě již vynaložily na boj se současnou finanční krizí více než deset bilionů dolarů (přes 180 bilionů Kč). Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF). Bohaté země podle MMF utratily na podporu finančního sektoru 9,2 bilionu dolarů a rozvíjející se země 1,6 bilionu dolarů. Náklady zahrnují například kapitálové injekce, nákupy aktiv či záruky za úvěry.
  • Vládní program šrotovného na podporu prodeje automobilů ve Spojených státech vzbudil mezi Američany velký zájem. Prostředky vyčleněné na financování programu by se tak mohly brzy vyčerpat.
  • Ceny ropy na světových trzích odpoledne zrychlily pokles a referenční kontrakt na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) zlevnil až k 63 dolarům za barel. To je proti předchozímu závěru propad o více než šest procent. Cena se snižuje především v reakci na růst zásob v amerických skladech, vliv má ale rovněž horší statistika.
  • Americké společnosti Microsoft a Yahoo se dohodly na partnerství v oblasti internetového vyhledávání a reklamy. Partnerství by mělo oslabit dominantní postavení největšího internetového vyhledávače Google na trhu s internetovou reklamou.
  • Prodej nových domů ve Spojených státech se v červnu meziměsíčně zvýšil o 11 procent a zaznamenal tak nejprudší nárůst za téměř devět let. Údaje jsou prý další známkou oživení amerického trhu s bydlením.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Pojištění domácnosti se slevou!

Odjíždíte na dovolenou? Přemýšlíte jak si pojistit svůj byt? Vyberte si jeden z produktů pojištění domácnosti v našem Prodejním centru. Od ČSOB Pojišťovny DOMOV+ se slevou 18 % nebo od Slavia pojišťovny DOMÁCNOST se slevou 19 %. U obou pojišťoven je možné získat za bezeškodní průběh další snížení pojistného. Prostě jen vyplníte on-line formulář, zaplatíte výhodné pojistné a vše další je naše starost.

 

Posledních 7 dní doma

  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během června proti květnu zvýšily o 10,24 miliardy korun na 933,1 miliardy korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o 133,4 miliardy korun.
  • Průmyslová produkce v České republice v červnu meziročně klesla o 12,3 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu, které předcházejí standardním měsíčním výsledkům. V květnu průmyslová výroba meziročně klesla o 22 procent.
  • Pohonné hmoty u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět zlevnily. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla o 29 haléřů na 28,26 koruny za litr. Motorová nafta byla levnější v průměru o 25 haléřů, motoristé za litr platili 26,36 koruny.
  • S rekordními výdaji ve výši 85 miliard korun počítá pro rok 2010 rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. To je o 11,5 miliardy víc než letos. Dalších 35 miliard má přitom vláda uhradit novými dluhopisy. Celkově tak stát pošle na stavbu dálnic 120 miliard, vyplývá z návrhu rozpočtu.
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto zaznamenala v prvním pololetí čistý zisk 2,7 miliardy korun, což je o 61,7 procenta méně než loni. Firmě klesly tržby o 19,7 procenta na 89,7 miliardy korun. Automobilka prodala 329.641 aut, meziročně o 10,1 procenta méně.
  • Pojišťovny vyřídily po záplavách, které zasáhly v minulých týdnech část republiky, 6400 škod. Vyplatily za ně 271 milionů Kč. Klienti nahlásili pojišťovnám po povodních 16.095 škod za celkem 1,75 miliardy korun. Pojišťovny odhadují, že počet pojistných událostí přesáhne 17.700 a škody budou činit 1,94 miliardy korun. Vyplývá to ze statistiky k 27. červenci, kterou poskytla Česká asociace pojišťoven (ČAP).
  • Objem nově poskytnutých hypoték občanům v prvním pololetí klesl meziročně o třetinu na 39,7 miliardy korun. Počet nových hypoték se snížil o 30,4 procenta na 23.602.
  • Česká republika letos v prvním pololetí získala z rozpočtu Evropské unie o 29 miliard korun více, než do něj odvedla. Čisté příjmy tak byly nejvyšší od roku 2006, kdy se začala čistá pozice za první pololetí sledovat. Do Česka v pololetí směřovalo z evropských fondů 51,3 miliardy korun, zatímco odvody do rozpočtu EU činily 22,2 miliardy korun.
  • Evropská investiční banka (EIB) půjčí České republice tři miliardy korun na výstavbu vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod. Přijetí úvěru od EIB umožnil zvláštní zákon, který v dubnu podepsal prezident Václav Klaus.
  • Vláda schválila novelu zákona o vodách. Nová právní úprava má snížit roční náklady státu i podnikatelů celkem o 240 milionů korun. Zároveň přináší změny, které mají příznivý vliv na životní prostředí a jeho ochranu.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Spotřebitelské organizace a dozorové orgány


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Ztratili jste zaměstnání, hledáte novou práci? Pomoci vám může jednak náš specializovaný portál na pozice ve finančnictví – Jobs.finance.cz a rovněž zajímavé články, které na Finance.cz pravidelně vycházejí. Podívejte se na náš seriál o práci.


Fintriky

Porovnávat účty pro podnikatele podle všech kritérií je utopie. Důležité je vybrat si relevantní kritéria a podle těch účty srovnávat. V sérii článků - fintriků jsme se podívali na základní charakteristiku podnikatelských účtů, položili si otázku, zda je takový účet vůbec potřeba a nastínili další služby, které lze k ponikatelským účtům získat.


Anketa

Nový zákon o penzijním spoření, který je dosud ve schvalovacím řízení, umožní zvolit v rámci spoření na stáří jeden ze tří fondů s různou investiční strategií. Který byste si vybrali?


  • Konzervativní fond (držící se při zemi) - 36 %
  • Dynamický fond (progresivnější) - 38 %
  • Smíšený fond (něco mezi tím) - 27 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU