Mohli bychom nyní platit eurem, pokud bychom chtěli? I.

05.08.2009 | , Finance.cz
EU


Jedním z důsledků hospodářské krize a všudypřítomné nejistoty s ní spojené, jsou množící se debaty o urychlení přijetí eura v zemích střední a východní Evropy. Abstrahujme nyní od veškerých složitostí souvisejících s přijetím eura...

Téma týdne: Euro

...a podívejme se na ekonomickou stránku problému, čili plnění maastrichtských konvergenčních kritérií. Jak je na tom Česká republika nyní a která kritéria představují největší překážku našeho případného členství v eurozóně?

Nutnost splnit maastrichtská konvergenční kritéria před přijetím eura je dnes již všeobecně známým faktem. Plnění těchto kritérií je pravidelně monitorováno a vyhodnocováno. Jednou ročně je publikován společný dokument Ministerstva financí ČR a České národní banky, který se věnuje právě této problematice. Minimálně jednou za dva roky, popřípadě na základě žádosti členské země, je dokument týkající se konvergence jednotlivých zemí vydáván Evropskou komisí.


Měnová kritéria


Jak jsou jednotlivá kritéria Českou republikou plněna a jaký vývoj můžeme očekávat do budoucna? Konvergenční kritéria můžeme rozdělit do dvou základních skupin, a to na kritéria měnová a kritéria fiskální. Plnění fiskálních kritérií spadá na bedra české vlády. Za měnovou politiku je naopak odpovědna Česká národní banka (ČNB). V případě neplnění měnových kritérií však na ČNB nemůžeme svalovat vinu, neboť ta má ze zákona odpovědnost pouze za plnění svého cíle. Mezi měnová kritéria řadíme tato konvergenční kritéria:


  • kritérium cenové stability;
  • kritérium dlouhodobých úrokových sazeb;
  • kritérium stability měnového kurzu.


Cenová stabilita


Kritérium cenové stability znamená pro zemi dosahovat dlouhodobou cenovou stabilitu a taktéž to, aby průměrná míra inflace rok před vyhodnocení nepřekročila o více než 1,5 procentního bodu průměrnou míru inflace členských států, které dosáhly nejlepších výsledků v oblasti cenové stability. Pro hodnocení plnění tohoto kritéria se míra inflace měří pomocí harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP).

Během uplynulých pěti let plnila Česká republika toto kritérium pouze dvakrát, a to v letech 2005 a 2006. V loňském a předloňském roce kritérium plněno nebylo. Inflace začala zrychlovat od konce roku 2007. Počátek roku 2008 se nesl ve znamení jednorázového cenového šoku v důsledku růstu regulovaných cen a taktéž nepřímých daní. Tento šok však byl svým charakterem pouze dočasný a začal odeznívat již v průběhu zmíněného roku.

Tabulka: Míra inflace měřená pomocí indexu HICP

2004 2005 2006 2007 2008
Míra inflace 2,6 1,6 2,1 3,0 6,3
Hodnota kritéria 2,2 2,5 2,9 2,8 4,1
Plnění kritéria ne ano ano ne ne

Zdroj: Eurostat


Toto kritérium představuje při dostupných statistikách (naposledy rok 2008, rok 2009 se dá pouze predikovat, viz níže) překážku pro přijetí eura v České republice. Plnění tohoto kritéria do budoucna bude z velké míry závislé na vývoji v ekonomikách rozhodných pro výpočet hodnoty kritéria. S ohledem na nižší cenovou úroveň v ČR, v porovnání s vyspělejšími západoevropskými ekonomikami, by potenciální hrozba v neplnění tohoto kritéria mohla spočívat v rychlejším růstu domácí cenové hladiny právě v důsledku stále probíhající konvergence.


Vliv ekonomické recese na kritérium cenové hladiny aneb Druhá strana mince
Byť je výše cenové hladiny v české ekonomice obecně považována za problém v přijetí eura, události posledního roku otevřely nový pohled. Přišla ekonomická recese, pokles HDP, růst nezaměstnanosti. Cenová hladina v takovém období klesá, a tak se i děje. Eurozóna se dokonce obává deflace. Jak rok 2009, tak rok 2010 bude pro Česko velmi pravděpodobně ve znamení inflace v číslech kolem 2 %. Samozřejmě, v době, kdy budeme třeba přijímat euro (tedy v horizontu ne dvou, ale minimálně 5 let), je hodnota cenové hladiny nejistá. Avšak v duchu výše napsaného, je možné, že toto kritérium může v budoucnu ČR bez problémů splňovat.


Pokračování článku

Autor článku

Petra Černíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát