Société Générale v Q2 nad odhady dík lepším oprávkám

05.08.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Francouzská banka Société Générale <SOGN.PA> překonala ziskem za druhé čtvrtletí odhady trhu, když se kvalita úvěrů zhoršila méně, než se...

...čekalo, a dříve sužovaná divize investičního bankovnictví dosáhla téměř vyrovnaného hospodaření.

Čistý zisk matky Komerční banky <BKOMsp.PR> meziročně klesl o 52 procent na 309 milionů eur, mnohem mírněji oproti očekávání analytiků oslovených Reuters, jejichž průměrný odhad činil 97 milionů eur. Za první kvartál banka vykázala ztrátu 278 milionů.

Hrubý provozní zisk oslabil o 1,1 procenta na 1,61 miliardy, uvedla ve středu banka.

Oprávky na špatné úvěry ve výši 1,1 miliardy vyšly také lepší, než čekal trh, jenž počítal s výsledkem 1,3 miliardy. Investiční divize vykázala čistou ztrátu pouze 12 milionů eur, zatímco analytici v průměru předpověděli ztrátu 213 milionů.

Akcie Société Générale po zahájení obchodování rostly o 4,4 procenta.

"Je to dobrá sada jádrových čísel," řekl analytik Christoph Bossmann z WestLB.

Přední světové banky zatím přicházejí se smíšenými výsledky hospodaření. BNP Paribas <BNPP.PA>, největší francouzská banka podle tržní kapitalizace, v úterý vykázala vyšší čtvrtletní zisk než před rokem, zatímco švýcarská UBS <UBSN.VX> ohlásila ztrátu.

Solidní zisky bank typu BNP, HSBC <HSBA.L> či Goldman Sachs <GS.N> vedou mnohé k názoru, že nejhorší fáze finanční krize už je možná zažehnána.

Société Générale ve zprávě uvedla, že ačkoli ekonomický výhled zůstává nejistý, objevují se známky toho, že podmínky na trhu začínají být stabilnější.

Čistý zisk Komerční banky <BKOMsp.PR> klesl ve druhém kvartále o 14 procent kvůli nárůstu oprávek v souvislosti s hospodářským útlumem, výsledek nicméně rovněž překonal očekávání trhu a její akcie na pražské burze rostly o 3,8 procenta. [ID:nDOK525122]

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK