Překlenovací úvěr jen za 4,95 % p.a.

13.08.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


S mimořádnou nabídkou překlenovacích úvěrů přichází od 12.8.2002 na omezené období Stavební spořitelna České spořitelny.

V období od 12. srpna do 18. října 2002 nabízí Stavební spořitelna České spořitelny všem stávajícím i novým klientům překlenovací úvěr s úrokovou sazbou 4,95 % p.a. Nová výše úrokové sazby je pro všechny stejná, nezáleží na době spoření a výše akontace. Klienti tak mohou požádat o překlenovací úvěr se zvýhodněnou sazbou pokud složí na účet minimálně 20% akontaci (úvěr nad 300 tis. Kč, zajištěný nemovitostí).
V letošním roce přišla stavební spořitelna již od 1.7.2002 se zvýhodněnými úvěrovými podmínkami, podle kterých bylo možno získat překlenovací úvěr při 20% akontaci již  za 6% p.a.  Nyní tedy mohou klienti získat překlenovací úvěr ještě levněji.

A co je to vlastně překlenovací  úvěr?
Pokud klient nesplní podmínky k tomu, aby získal klasický úvěr ze stavebního spoření (tj. minimálně 2 roky spořit, naspořit % z cílové částky dané stavební spořitelnou a dosáhnout výše parametru daného spořitelnou) může stavební spořitelnu požádat  o tzv. překlenovací úvěr. Tento úvěr slouží klientům k překlenutí doby do splnění výše uvedených podmínek. Klienti tak mohou získat peníze v okamžiku, kdy je potřebují a nemusí čekat až na dobu, kdy splní podmínky dané zákonem a stavební spořitelnou. Máto však jeden háček. Zatímco při splácení klasického úvěru klient splácí úrok i úmor (samotný úvěr), u překlenovacího úvěru platí měsíčně stavební spořitelně pouze úroky z půjčené částky (= cílové částce). To znamená, že v době, kdy čeká na klasický úvěr platí úroky z půjčené částky a nic nesplácí, jeho dluh se mu nesnižuje. Proto je třeba pokud jste nuceni získat peníze dříve než získáte nárok na klasický úvěr, dobře se podívat s jak vysokým  úrokem překlenovací úvěr získáte a jak dlouho bude úroky platit.

Jak by vypadaly měsíční splátky u překlenovacího úvěru právě při úrokové sazbě 4,95 % p.a.?
Ve výše zmíněném období můžete tedy získat např. překlenovací úvěr ve výši 300 000 Kč (a to ať máte naspořeno z cílové částky 20, 30 nebo třeba 40 %) s úrokem 4,95 % p.a. Potom měsíční platba úroků bude 1262 Kč (dříve se platba úroků podle akontace a doby spoření pohybovala od zhruba 1500 do 2000 Kč). Při úvěru milion korun by platba úroků měsíčně byla 4205 Kč. Je též nutné připomenout, že pokud máte naspořeno méně než 40% z cílové částky, musíte k této platbě úroků ještě dospořovat a to až do okamžiku, kdy na účtu budete mít naspořeno právě oněch 40% cílové částky.
 
 A  jaké úrokové sazby nabízí u překlenovacích úvěrů ostatní stavební spořitelny?

Českomoravská stavební spořitelna

 6,3 – 7,9 % p.a.

HYPO - stavební spořitelna

6,5 - 9,5 % p.a.

Raiffeisen stavební spořitelna

5,9 – 8,4 % p.a.

Všeobecná stavební spořitelna KB

6,0 - 8,7 % p.a. (akce do 31.8.2002)

Wüstenrot stavební spořitelna

5,8 –8,7 % p.a.

 To je současná nabídka stavebních spořitelen týkající se překlenovacích úvěrů. Třeba v souvislosti s povodněmi přijdou stavební spořitelny ještě s nižšími úrokovými sazbami a lepšími podmínkami pro klienty z postižených oblastí, stejně jak tomu bylo i  po záplavách v roce 1997, které postihly Moravu a východní Čechy.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ