Jakou cílovou částku pro maximální výnos stavebního spoření?

21.08.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Chcete stavební spoření, na které budete ukládat finanční prostředky? Nemáte však zájem o úvěr, ale chcete svoje peníze co nejlépe zhodnotit. Zvolte správnou cílovou částku!

Na našem serveru máte možnost využít i bezplatného poradenství. V oblasti financování bydlení a produktů, které se k této oblasti vážou Vám radí poradci ze společnosti FiM - Finanční marketing, s.r.o.

A nyní k dotazu položenému na poradna.finance.cz:
"Dobrý den, mám zájem o uzavření stavebního spoření s maximálním výnosem bez nároku na úvěr. Ročně chci jednorázově ukládat 18 000 Kč. Jakou zvolit cílovou částku, při pětiletém spoření vložím 90000 Kč, poplatek za uzavření je většinou 1% z cílové částky."

Odpověď poradce:
"Cílová částka je vždy tvořena vloženými prostředky, státními podporami, úroky a úvěrem ze stavebního spoření. Pokud nechcete čerpat úvěr, je v tomto případě potřeba zvolit cílovou částku alespoň 130000 Kč"


Proč poradce uvádí právě toto číslo? Stavební spořitelny ve svých všeobecných podmínkách nedovolují přespoření cílové částky a právě proto je třeba zvolit minimálně tuto částku. Za za pět let spoření se vám na účet kromě vašich úspor připíše také státní podpora (22500 korun) a samozřejmě i nějaké ty úroky.

Pokud tedy nepotřebujete úvěr, je zbytečné volit vysokou cílovou částku a tím platit vyšší poplatek za uzavření smlouvy. Ten se určuje právě procentem z cílové částky.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ