Stroj ČSA neplánovaně přistál v Praze, na Korfu letěl se zpožděním

29.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Necelé dvě stovky českých turistů v pátek na cestě z řeckého ostrova Korfu místo v Ostravě a Brně přistály v Praze. Pilot letadla ČSA změnil místo přistání kvůli nestandardnímu hlášení palubního přístroje. Informace serveru tn.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí ČSA Hana Hejsková. Turisty na cestě z Řecka přepravily na Moravu autobusy, více než 200 pasažérů zpátečního letu na Korfu odcestovalo z Brna na dovolenou dnes ráno zhruba s půldenním zpožděním.

"Kapitán se tak (pro změnu místa přistání) rozhodl z preventivních důvodů poté, co jeden palubní přístroj nevykazoval standardní parametry," uvedla Hejsková. Do Prahy stroj zamířil proto, že ČSA zde mají na rozdíl od moravských letišť zázemí pro případnou opravu.

Více než 70 turistů, kteří měli v pátek večer na Korfu odlétat z Ostravy, přepravily ČSA autobusem kvůli urychlení odletu do Brna. Podle Hejskové pasažéři dostali poukázku na občerstvení v hodnotě 200 korun a v brněnském hotelu International měli teplou večeři a možnost odpočinout si na pokoji. Spolu se 130 turisty z Brna na Korfu odletěli dnes kolem 8:00. "V tuto chvíli jsou již na místě," doplnila mluvčí.

Odlet podle ní nabral zpoždění i kvůli tomu, že technici v Praze po prohlídce letadla zkoušeli plný chod jeho motorů. "Jde o hlučný proces, který je kvůli pravidlům na letišti možné provádět až po šesté hodině ráno," vysvětlila.

Se zpožděním odlétli čeští turisté letící s ČSA na dovolenou také v polovině června, tehdy na cestě do turecké Antalye. Zhruba 24 hodin tehdy dvě stovky turistů nedobrovolně strávily v Ostravě kvůli poruše pozemního startovacího zařízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK