Postavit nový dům z ničeho? Zkuste pomoc od státu!

30.08.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Po záplavách zůstaly mnoha lidem jen oči pro pláč. Nezbylo jim vůbec nic ani střecha nad hlavou. Co mají tito lidé dělat, kam se obrátit? Jakou pomoc a v jaké výši mohou očekávat na pořízení nového bydlení?

Povodeň přišla a zase odešla. Zbylo po ní jen spousty zničených a poškozených věcí a mnoho lidí, kterým vzala úplně  vše.  Nabízí stát těmto lidem, kteří přišli o své bydlení nějakou pomoc? V případě že ano, jaké podmínky musí tito lidé splňovat, aby mohli o tyto příspěvky a zvýhodněné úvěry požádat?

Pokud občan přišel o svůj byt nebo dům v důsledku letošních povodní má možnost  získat dva typy příspěvků a úvěr s výhodným dvouprocentním úročením. Aby měl občan na tyto formy podpory nárok, stavba  nebo její část musela být nenávratně zničena  v souvislosti povodní nebo byla v rámci záchranných prací odstraněna.

Lidé, kterým nezbylo vůbec nic, budou  nejdříve potřebovat nějakou finanční pomoc. O částku až 30 000 korun mohou  požádat sociální odbor na místně příslušném obecním úřadu, který také rozhodne o míře potřebnosti a konkrétní výši dávky.
 
Na obecním úřadě je třeba také požádat  o nenávratný příspěvek uživateli zaniklého bytu (Nařízení vlády o poskytnutí finanční pomoci v oblasti bydlení fyzickým osobám postiženým povodněmi v roce 2002 č.394/2002 Sb.). Výše tohoto příspěvku je stanovena na 150 tisíc korun na jeden zničený byt a občanovi ho poskytne  krajský úřad právě na základě žádosti, kterou podá u obce. O tento příspěvek lze požádat do 31.3.2004. Podporu může získat osoba, která  užívala zničený nebo odstraněný byt  z titulu nájmu,  vlastnického práva, věcného břemene nebo jiného právního důvodu a díky povodni nenávratně přišla o své bydlení. Podmínkou je, že osoba v objektu trvale bydlela a byla v něm přihlášena k trvalému pobytu.

A co je třeba k žádosti doložit?

  • potvrzení o trvalém pobytu a prokázání trvalého bydliště ve zničeném objektu
  • pravomocné  rozhodnutí o odstranění stavby s potvrzením stavebního úřadu, což ověřuje krajský úřad
  • výpis z katastru potvrzující vlastnictví objektu nebo nájemní smlouvu či jiný doklad o právním užívání bytu

Z výše uvedeného vyplývá, že k nároku na příspěvek musí osoba doložit trvalé bydliště, způsob užívání (nájem, vlastnictví ) a to že stavba byla odstraněna z důvodu povodně. Pokud tyto podmínky nesplní nemá na příspěvek nárok.

Další finanční pomocí je  úhrada nákladů spojených s odstraněním zničeného objektu pro bydlení (Nařízení vlády o poskytnutí nenávratné finanční pomoci v oblasti bydlení fyzickém osobám nebo obcím postiženým povodněmi v roce 2002 na úhradu nákladů spojených s odstraněním stavby pro bydlení č. 395/2002 Sb.). O tuto nenávratnou finanční pomoc může požádat jak občan, tak také obec, jestliže hradila náklady na odstranění.  Písemnou žádost je třeba podat do 31.3.2004 krajskému úřadu. Stejně jako u předešlého příspěvku i v tomto případě musí být doložen:

  • výpis z katastru potvrzující vlastnictví objektu
  • pravomocné  rozhodnutí o odstranění stavby s potvrzením stavebního úřadu
  • a také doklady o výši vynaložených nákladů na odstranění stavby, přičemž ty nesmí překročit  cyny v místě obvyklé.

Tento příspěvek je tedy možno získat, tak říkajíc až dodatečně na základě předložených dokladů, což občanům asi nyní moc nepomůže. Jedinou útěchou je to, že pokud se vlastník o odstranění nepostará "je nečinný", může to udělat obec, která potom může požádat u krajského úřadu o vynaložené náklady s odstraněním stavby.

Poslední pomocí, která by měla lidem vrátit jejich zničené bydlení je   nízko úročený až 850tisícový úvěr, který mohou získat prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení (Nařízení vlády o použití prostředků Státního fondu rozvoje bydlení formou úvěru na úhradu části nákladů spojených s výstavbou bytu fyzickými osobami postiženými povodněmi v roce 2002 č. 396/2000 Sb.) O tento úvěr může žádat osoba, která vlastnila  nemovitost a s jejím zničením v důsledku povodní přišla  nenávratně o své bydlení. Žádost se podává u SFRB, který úvěr poskytne na základě uzavření úvěrové smlouvy s žadatelem.
Získat lze až 850 tisíc korun s úrokovou sazbou 2% p.a. a splatností úvěru 20 let. Úvěr je třeba od podpisu smlouvy do dvou let začít čerpat, a do tří let vyčerpat s do 5 let stavbu zkolaudovat. Úvěr je zajištěn  zástavním právem k pořizované nemovitosti. Úvěr lze použít na výstavbu, změnu stavby, kterou se bez využití současných místností získá nový byt nebo na úpravy nebytových prostor, kterými se získá byt ve vlastnictví.

A co je třeba k žádosti přiložit?

  • potvrzení o trvalém pobytu a prokázání trvalého bydliště ve zničeném objektu
  • pravomocné  rozhodnutí o odstranění stavby s potvrzením stavebního úřadu, což ověřuje krajský úřad
  • výpis z katastru potvrzující vlastnictví
  • pravomocné kolaudační rozhodnutí v případě, že v odstraňovaném objektu bylo více bytů.

I tento výhodný úvěr je určen pro vlastníky, kteří měli zároveň v odstraňovaném objektu trvalý pobyt. Pokud zde občan neměl trvalý pobyt může v některých případech udělit ministr pro místní rozvoj výjimku na základě žádosti občana. K žádosti je třeba připojit vyjádření obce. Přesto asi může nastat situace, kdy děti bydlí v domě, ve kterém mají trvalý pobyt a přitom je dům ve vlastnictví jejich rodičů. Ti tam ovšem k trvalému pobytu  hlášeni být nemusí. Co v takovém případě? Vztahuje se i na tento případ výjimka, kterou uděluje ministr?

To jsou programy, které by měli pomoci postiženým lidem. O tom v jaké míře a kolik postižených je bude moci získat je předčasné spekulovat. To ukáže až čas. Nyní je třeba, aby se lidé o těchto formách pomoci dověděli a měli alespoň šanci o ně na příslušných místech požádat. Zda některou pomoc získají či nikoli bude záležet na mnoha okolnostech.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ