RWE a polský Gaz-System postaví na Těšínsku plynovod

10.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - V oblasti Těšínska má do roku 2011 vzniknout zhruba 30 kilometrů dlouhý česko-polský přeshraniční plynovod. Provozovatel tuzemské přepravní soustavy RWE Transgas Net postaví třetinu, zbytek zajistí polská společnost Gaz-System. Výstavba, která na české straně bude stát přibližně sedm milionů eur (zhruba 179 milionů Kč), začne zřejmě v příštím roce. ČTK o tom dnes informovala mluvčí RWE Transgas Net Jitka Kadavá.

Podle Jana Chadamy ze společnosti Gaz-System budou celkové investiční náklady na výstavby plynovodu 120 milionů zlotých (zhruba 743 milionů Kč), napsal ve středu na svých internetových stránkách polský deník Rzeczpospolita.

Projekt plynovodu o roční kapacitě 500 milionů metrů krychlových je nyní podle Kadavé v přípravné fázi. "Finální investiční rozhodnutí potvrdí obchodníci se zemním plynem, kteří budou moci v rámci takzvané Open Season v září a říjnu 2009 vyjádřit svůj zájem o přepravu touto cestou. Oba operátoři očekávají, že smlouvy o přepravě zemního plynu mezi ČR a Polskem uzavřou do konce roku 2009," uvedla mluvčí.

Plynovod by měl být primárně určený k zásobování polského trhu, projektovaný však je jako obousměrný. "Jde o další z investic, která povede k diverzifikaci přepravních cest v Evropě a ke zvýšení bezpečnosti zásobování zemním plynem," uvedl jednatel RWE Transgas Net Thomas Kleefuss.

RWE Transgas Net zajišťuje přepravu zemního plynu přes území ČR, na českém území provozuje síť plynovodů o celkové délce 3642 kilometrů. Firma, která je součástí energetického koncernu RWE, vznikla v lednu 2006 oddělením přepravy zemního plynu od obchodu s plynem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK