Co nabízí průkaz ISIC?

17.09.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dříve byl průkaz ISIC znám především jako slevová karta pro studenty. Za posledních pár let se z něj však stal široce akceptovaný multifunkční průkaz, který provází studenty doslova na každém kroku.

Téma týdne: ISIC usnadňuje studentům život


Karta ISIC je v dnešní době pro studenty již téměř nepostradatelná. Když pomineme její funkci coby studentského průkazu a množství slev, jež skýtá, je tu spousta dalších užitečných aspektů, které pomáhají studentovi zjednodušit si trochu život. O tom, jak se dá s kartou ISIC ušetřit si můžete přečíst v předcházejícím článku "Ušetřete s ISIC kartou".


Praktická pomůcka pro studenta


Česká republika si dlouhodobě drží prvenství v rozvoji průkazu ISIC. Napomáhá tomu i fakt, že je akceptován také jako kombinovaný univerzitní průkaz studenta, zpravidla v podobě bezkontaktní čipové karty, která studentům umožňuje kromě využívání slev a výhod také identifikaci v prostorách školy, stravování v menze, přihlášení se k síti, kopírování a další služby v univerzitním kampusu.

Po vzoru 24 veřejných vysokých škol se přidávají i střední školy, které mohou s ohledem na jejich velikost využívat standardizované řešení v podobě čipové identifikační karty ISIC. Například v Praze toto probíhá pod záštitou magistrátu a do projektu je již zapojeno více než 60 středních škol. Pokud má škola např. systém, který umožňuje, aby rodiče převáděli finanční hotovost na čipovou kartu, je možné tyto částky rozdělit k zaplacení např. jen kopírky nebo obědů. Rodiče tak mohou mít přehled, zda byly peníze skutečně použity tak, jak měly být.


S ISIC se dá i platit!


Zajímavým nástrojem je pro studenty univerzitní průkaz ISIC s platební funkcí Maestro známý také jako UNIkarta ISIC. Ve spolupráci s Komerční bankou jej vydávají v současnosti již některé vysoké školy v Praze, Brně, Ústí nad Labem, Ostravě, Opavě a Hradci Králové.

UNIkarta ISIC je určena studentům vysokých škol, které spolupracují s Komerční bankou a vydávají UNIkartu jako identifikační průkaz. UNIkarta ISIC neboli kombinovaná univerzitní identifikační a platební karta je unikátním řešením každodenních potřeb studentů vysokých škol, které nabízí Komerční banka jako jediná banka v České republice. V současné době vydávají UNIkartu ISIC svým studentům následující vysoké školy:

  • Vysoké učení technické v Brně (VUT)
  • Univerzita Hradec Králové (UHK)
  • Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP)
  • Janáčkova akademie múzických umění v Brně (JAMU)
  • Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU)
  • Slezská univerzita v Opavě (SLU)

UNIkarta ISIC je multifunkční karta, sloužící jako:

  • identifikační průkaz na vysoké škole
  • mezinárodní identifikační průkaz studenta ISIC (volitelně – je vydávána i varianta bez licence ISIC)
  • elektronická platební karta Maestro

Využívání UNIkarty ISIC jako platební karty je volitelné a v případě zájmu držitele karty o tuto funkčnost je třeba platební funkci aktivovat. Žádost o aktivaci lze provést telefonicky nebo osobně na pobočce KB případně prostřednictvím internetu (jen VUT v Brně).


Pojištění přijde vhod


Pro držitele karet ISIC, ALIVE(IYTC) nebo ITIC je také připravena exkluzivní nabídka. Jedná se o cestovní pojištění od pojišťovny Uniqa. Pojištění platí po dobu platnosti karty, tedy až 16 měsíců, jak bylo uvedeno v předcházejícím článku „Ušetřete s ISIC kartou“. Během této doby platí pro opakované výjezdy do zahraničí s tím, že kryje výdaje vždy po dobu 45 dní od opuštění ČR. Pojištění platí po celém světě a vybrané varianty zahrnují i extrémní a rizikové sporty.

Extrémními sporty se rozumí automotosport, bungee jumping, canyoning, závěsné létání a spousta dalších obdobných nebezpečných sportů. Ale pozor, z pojištění jsou samozřejmě mnohé sporty vyloučeny. Je to například alpinismus, bojové sporty, horolezectví, lyžování mimo vyznačené sjezdovky a trasy, výpravy a expedice do míst s extrémními přírodními nebo klimatickými podmínkami.

isic_uniqa.jpg

*Zachraňovací náklady platí pouze v rámci zeměpisné zóny 1 (zem. území Evropy + Egypt, Izrael, Maroko, Tunisko, Turecko)


Kdo a jak může získat průkaz ISIC se dočtete v dalším článku v sérii FinTriků.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU