G20 možná sestaví seznam zemí s laxní regulací finančního sektoru

03.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Istanbul 3. října (ČTK) - Skupina klíčových zemí světa G20 uvažuje o sestavení černé listiny zemí, které nedostatečně regulují svůj finanční sektor. Mohla by pak vůči nim uplatnit podobné sankce jako proti daňovým rájům. Řekl to britský ministr financí Alistair Darling.

"Tak jako chceme jít po daňových rájích, chceme jít i po regulačních rájích," řekl Darling v rozhovoru s časopisem Emerging Markets. "Pro finanční stabilitu není dobré, když některé země mohou být řízeny z ostrova v Karibiku a schovávat se za závoj tajností, abychom nevěděli, co mají v úmyslu," řekl ministr.

Darlingův komentář naznačuje, že skupina G20 je odhodlána uplatňovat reformu finančního sektoru důsledně po celém světě, aby snížila riziko další krize úvěrových trhů.

Ve skupině G20 jsou Spojené státy a další vyspělé země, ale i hlavní představitelé rozvojových zemí a takzvaných emerging markets, tedy tranzitivních ekonomik, které směřují k tržnímu hospodářství. K takovým zemím patří v rámci skupiny například Čína, ale také Indie, Rusko a Brazílie. Tyto čtyři země se podle začátečních písmen někdy označují jako skupina BRIC.

Skupina G20 se snaží prosadit rozsáhlé změny ve fungování finančních trhů se zvláštním důrazem na regulaci. Sjednocena by měla být pravidla fungování bank včetně výše jejich kapitálu, počítá se ale například i s regulací odměn pro bankéře.

Časopis Emerging Markets napsal, že takzvaný Výbor finanční stability (FSB), který koordinuje regulační aktivity G20, připraví "předběžnou černou listinu" regulačních rájů do schůzky ministrů financí G20, která je plánována na listopad. Připravena bude i šedá listina zemí, které by měly regulatorní rámec více zpřísnit.

FSB podle časopisu navrhne využít takzvané pozitivní sankce, což by byla například pomoc při zlepšení regulační kapacity v dané zemi. Počítá se ale rovněž s negativními sankcemi. K těm by patřilo hlavně zvýšení nákladů, pokud by se někdo rozhodl podnikat s bankami ze zemí, které se ocitly na černé listině.

Snaha skupiny G20 donutit daňové ráje ke spolupráci má nebývalý úspěch. Zástupci G20 se v dubnu dohodli na vypracování a zveřejnění seznamu zemí, které považují za daňové ráje. Vzápětí jim pohrozili, že pokud se nepřizpůsobí, začnou vůči nim uplatňovat nejrůznější sankce. Na seznamu byly i některé evropské země, například Švýcarsko. To už zmírnilo svůj letitý zákon o přísném bankovním tajemství, aby mohlo být ze seznamu nespolupracujících daňových rájů vyškrtnuto.

Ve čtvrtek francouzská vláda oznámila, že francouzské banky slíbily od března 2010 zavřít všechny své pobočky v jurisdikcích, které jsou považovány za daňové ráje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK