Proč lidé se zdravotním postižením nepracují?

07.10.2009 | , Finance.cz
Práce - seriál


Český statistický úřad uvádí, že je u nás celkem 656 tisíc osob se zdravotním postižením, z toho se větší část o práci vůbec neuchází. Na dalších řádcích uvádíme statistiky a důvody proč je tolik osob se zdravotním postižením bez práce.

Jak již bylo uvedeno počet osob se zdravotním postižením ve věku 15 let a více je 656 tisíc osob. Podíl zaměstnaných občanů s postižením na jejich celkovém počtu ve skupině ekonomicky aktivních osob je jen 15,7 %. Uchazečů o zaměstnání je v této skupině pouze 5,2 %. Vyplývá z toho, že 79 % osob se zdravotním postižením se o práci neuchází vůbec.

Každý zaměstnavatel nad 25 zaměstnanců má přitom povinnost zaměstnávat 4% osob se zdravotním postižením nebo odebírat výrobky nebo služby od zaměstnavatelů zaměstnávajících více než 50 % zaměstnanců se zdravotním postižením nebo zadáváním zakázek těmto zaměstnavatelům nebo odebíráním výrobků chráněných pracovních dílen.


Statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí


Podle údajů MPSV mělo v roce 2008 povinnost zaměstnat povinný podíl OZP 25 339 zaměstnavatelů. 20 204 zaměstnavatelů ji splnilo a zaměstnalo 179 859,44 osob se zdravotním postižením.


Plnění závazků zaměstnávání osob se zdravotním postižením:

  • 56 % bylo splněno zaměstnáním OZP
  • 37 % odebráním výrobků od zaměstnavatelů OZP
  • 7 % odvodem do státního rozpočtu


Stát osoby se zdravotním postižením příliš nemotivuje


Stát nijak zvlášť nemotivuje zdravotně postižené osoby, aby si práci našli a ani jim pro to nevytváří podmínky. Dlouhou dobu se tradovalo, že zdravotně postižení lidé přece pracovat nemohou, dokonce nesmějí, vždyť pobírají invalidní důchod! Do nedávné doby stát opravdu tyto lidi tlačil do role pasivních příjemců dávek. Směli si k důchodu přivydělávat jen velmi málo a posudkoví lékaři, kteří o invalidních důchodech rozhodují, leckdy brali výdělečnou činnost jako znamení, že zdravotně postižené osobě je zřejmě tak dobře, že si už invalidní důchod nezaslouží. Tahle absurdní praxe sice skončila a zaměstnavatelé dokonce ani nemají povinnost hlásit, kolik zaměstnávají lidí se zdravotním postižením – ale mnoho lidí se zdravotním postižením si nehledá práci ze strachu, že jim stát vezme invalidní důchod.

„Přitom i těžce zdravotně postižené lze zaměstnávat, jde jen o to jim uzpůsobit pracovní podmínky,“ říká Lenka Kohoutová z Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. „Cílem každého státu by mělo být mít co nejvíce daňových poplatníků.“


Neexistuje dobré propojení nabídky a poptávky pro OZP


Mnozí zaměstnavatelé „kvótu“ neplní, i když by chtěli. Neexistuje zatím totiž dobré propojení nabídky s poptávkou. Na www.prace.cz je aktuálně kolem 350 nabídek práce vhodné i pro OZP. Je to nejvíc na českém internetu, ale stále málo. Jakožto největší operátor na internetovém trhu práce se společnost LMC v rámci své společenské odpovědnosti rozhodla věnovat podpoře zaměstnávání lidí se zdravotním postižením zvýšenou pozornost. LMC chce přispět k lepšímu propojení obou stran tohoto trhu práce: informovat potenciální zaměstnance i zaměstnavatele o jejich možnostech, doporučit jim partnery a pomáhající neziskové organizace a pomoci oběma stranám, aby se snáze našly. K tomu slouží burza práce na www.prace.cz. Zaměstnavatele zde mohou zveřejňovat své pracovní nabídky zdarma. LMC chce také ve spolupráci s Nadačním fondem pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením dát tématu komunikační podporu a mluvit o něm se svými firemními zákazníky.


Na trhu je již dobrý sortiment zboží a služeb od firem a družstev zaměstnávajících lidi se zdravotním postižením. Například:

  • kancelářské potřeby: existuje mnoho dodavatelů i v regionech,
  • dárky,
  • zboží běžné spotřeby,
  • nejrůznější kompletace výrobků pro firmy,
  • zásilková služba,
  • úklidové, zahradnické práce,
  • účetnictví.

Některé firmy ale bohužel sedly na lep dodavatelům (například kancelářských potřeb), kteří jim fiktivně fakturují zboží jakoby vyrobené osobami se zdravotním postižením, ve skutečnosti vyrobené zřejmě v Číně a v Česku pouze přefakturované. Prověřte si, zda skutečně pomáháte dobré věci, nebo se účastníte podvodu.


Jiný přístup existuje – v zahraničí


V jiných zemích investují daleko více do odstranění bariér, které znemožňují zdravotně postiženým lidem pracovat. Investice do zaměstnatelnosti lidí se zdravotním postižením mají nejen altruistické, ale i pragmatické důvody. Ekonomicky aktivní člověk je plátce daní a spotřebitel a vytváří hodnoty.

Jednou z podmínek většího začlenění zdravotně postižených osob na trh práce je podpora flexibilních forem zaměstnávání. Většina OZP může pracovat,ale na kratší dobu než je plný pracovní úvazek. Flexibilní zaměstnávání je ale v ČR málo rozšířené a stát zaměstnavatele nijak nemotivuje k jeho rozšiřování. Počtem zkrácených pracovních úvazků je ČR hluboko pod evropským průměrem.

V České republice se také ještě stále nedbá na bezbariérovost pracovišť. Ani některé nově postavené kancelářské budovy nerespektují normy EU!


Ankety


Máte zkušenost s hendikepovaným kolegou?

  • 30 % Ano,u nás ve firmě hendikepovaní pracují
  • 54 % Nesetkal jsem ses nimi v žádné firmě
  • 16 % Nerozlišuji to, tak nevím

Odpovědělo 1 115 lidí na Prace.cz.


Plníte předepsané zaměstnávání osob se zdravotním postižením?

  • 36%  Nemáme povinnost, jsme malá firma
  • 6%    Plníme zcela
  • 54%  Plníme zčásti, zbytek odvodem
  • 16 % Plníme pouze odvodem peněz

Hlasovalo 34 firem v LMC G2.

Autorka článku pracuje pro společnost LMC jako manažerka komunikace.

 


 

 Pracovní příložitosti ve finančnictví

Nejzajímavější nabídky z finančího sektoru najdete jen na jobs.finance.cz!

Autor článku

Jana Skalová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát