Incoma: Nejvyšší kupní síla je v Praze, nejnižší v Karviné

06.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Nejvyšší kupní síla mezi městy s více než 10.000 obyvateli je v Praze, nejnižší v Karviné. Zatímco Praha republikový průměr převyšuje o 31 procent, tak Karviná je bezmála 16 procent pod průměrem. Vyplývá to z průzkumu společnosti Incoma GfK, podle kterého nejbohatším okresem je hlavní město, naopak nejchudším Bruntálsko.

"Pražská metropole a její okolí představují oblasti, jejichž úroveň kupní síly v přepočtu na jednoho obyvatele je výrazně nad průměrem celé ČR. Na druhé straně obyvatelé především v Moravskoslezském či Ústeckém kraji musí vystačit s daleko úspornějšími osobními a rodinnými rozpočty," uvedl Jiří Najman z Incoma GfK. V některých obcích, zejména v periferních oblastech ČR, se úroveň kupní síly pohybuje pouze kolem 70 procent českého průměru.

Vysokými hodnotami indexu kupní síly se vedle Prahy mohou pochlubit například Říčany, Čelákovice či Mladá Boleslav. Naopak nejnižší průměrné příjmy mezi městy nad 10.000 obyvatel vykazují Karviná, Orlová, Studénka, Krupka či Bohumín.

"V praxi tyto rozdíly znamenají, že například obyvatel Říčan disponuje na jeden rok průměrnou částkou 7799 eur (199.000 korun), zatímco obyvatel Karviné pouze 5338 eur (136.000 korun). Alespoň částečnou útěchou pro obyvatele sídel s nižší kupní silou může být, že život v bohatších městech s sebou zpravidla nese i vyšší životní náklady," podotkl Najman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK