Mercer: Nejvíce dnů volna mají zaměstnanci v Brazílii a Litvě

13.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. října (ČTK) - Nejvíce dnů volna v kalendářním roce mají zaměstnanci v Brazílii a v Litvě, kde je součet dovolených na zotavenou a státních svátků 41. Nejhůře jsou na tom zaměstnanci v Kanadě s 19 volnými dny a v Číně s 21 dny. Česko je mezi vyspělými zeměmi s dvaceti dny dovolené a 12 státními svátky zhruba v polovině žebříčku. Vyplývá to z výzkumu konzultantské společnosti Mercer.

Analýza Merceru bere v úvahu minimální počet dnů dovolené na zotavenou, které musejí být zaměstnancům poskytnuty podle platného zákoníku práce či jiných předpisů, a počet státních svátků ve více než 40 zemích světa. Základem pro srovnání je zaměstnanec pracující pět dnů v týdnu s desetiletou praxí.

Zaměstnanci ve Finsku, Brazílii a Francii mají nárok až na 30 dnů dovolené na zotavenou v kalendářním roce, Litva, Rusko a Velká Británie nabízí zaměstnancům 28 dnů. Polsko se svými 26 dny zaujímá pomyslnou třetí příčku a je následováno Řeckem, Rakouskem, Dánskem, Švédskem a Norskem s 25 dny dovolené v daném kalendářním roce.

Nejhůře jsou na tom země v Asii a oblasti Pacifiku. V Austrálii, na Novém Zélandu a v Japonsku mohou zaměstnanci využít jen 20 dnů dovolené. V žebříčku následuje Tchaj-wan s 15 dny, Hongkong a Singapur (14 dnů), Indie (12) a Čína, která nabízí pouhých deset dnů dovolené na zotavenou. Stejná situace jako v Číně je i v Kanadě. Ve Spojených státech amerických není zákonem stanoven žádný minimální počet dnů dovolené, nicméně typická praxe je poskytovat 15 dnů ročně.

Vedle dovolené na zotavenou mohou počet dnů volna výrazně zvýšit státní svátky . Na vrcholu žebříčku se tak ocitá Japonsko a Indie se 16 státními svátky v kalendářním roce, následovány Kyprem, Slovenskem a Jižní Koreou s 15 dny. Velká Británie, Austrálie a Nizozemsko mají nejméně dnů státních svátků, a to osm v kalendářním roce, následované Dánskem, Irskem, Švýcarskem, Kanadou a Rumunskem s devíti státními svátky.

Bez ohledu na počet dnů dovolené a státních svátků jsou zaměstnavatelé dále povinni poskytovat dny volna například na svatbu nebo pohřeb příbuzných. I když to není legislativně stanoveno, především větší firmy poskytují dny volna i na jiné příležitosti.

"Zaměstnavatelé se snaží koordinovat a sjednocovat systémy, jakým fungují jejich pobočky po celém světě. Nicméně co se týče počtu dnů volna, jsou často lapeni do pasti místní legislativy," komentoval výzkum konzultant firmy Mercer Matthew Hunt. Státní svátky se odvíjejí od místních tradic a náboženství, takže jakékoli pokusy o sjednocení nebo změnu prý nejsou možné. "Nicméně v dnešní době, kdy diverzita na pracovišti roste, je i větší tlak na flexibilitu práce," dodal.

Společnost Mercer je poradenskou firmou v oblasti odměňování a personálního poradenství, která zaměstnává více než 18.000 zaměstnanců ve 40 zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK