BCG: ČEZ je pro akcionáře nejziskovější energetickou firmou

14.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Energetická společnost ČEZ vydělala v posledních pěti letech svým akcionářům nejvíce ze všech energetických firem na světě. Informaci dnes přinesl server iHNed.cz s odkazem na studii americké poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG), kterou mají k dispozici Hospodářské noviny. V celkovém žebříčku, do kterého patří firmy ze všech oblastí od IT přes energetiku až po těžbu ropy, patří ČEZ devátá příčka.

Podle studie nejvíce na světě akcionářům přinesla korejská chemička OCI. Na jejích akciích mohli investoři vydělat průměrně za rok 73 procent. V případě ČEZ to bylo 43,9 procenta. Hodnota zahrnuje jak vývoj cen akcií, tak vyplácené dividendy.

Server píše, že ČEZ dosáhl úspěchu díky řadě faktorů. Vzhledem k rostoucí ceně elektřiny a svému jedinečnému postavení na trhu firmě v posledních letech rekordně rostou zisky. Firma tak vyplácí vysoké dividendy. Před dvěma lety ČEZ upravil svou dividendovou politiku a v současnosti vyplácí ze zisku 50 až 60 procent.

K úspěchu pomohla i nálada na akciových trzích. Akcie ČEZ od roku 2004, kdy jedna akcie stála 100 korun, prudce posilovaly. V průběhu roku 2007 se dostaly dokonce až nad 1400 korun za akcii. Akcie ČEZ dnes na pražské burze uzavřely na 898 korun za akcii.

Za velký zájem investorů o akcie ČEZ z velké části mohou dlouhodobější růst zisků, rostoucí dividenda a stabilita společnosti. Úspěch však zvýšil i fakt, že až do splasknutí bubliny na akciových trzích na konci roku 2007 cenné papíry po celém světě rychle rostly.

Tento růst byl přitom vyšší právě v rozvíjejících se ekonomikách jako je Česko, než ve vyspělých zemích. Jako vždy hledali investoři vyšší výnos na méně známých trzích. I to ČEZ zvýhodnilo před jeho konkurenty. Jako největší firma z burzy pak český koncern investory přitahoval nejvíce.

BCG analyzovala nejlepší "tvůrce hodnoty" ve 14 sektorech mimo finanční služby, tedy banky a pojišťovny, napsal iHNed.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK