Co týden dal?

16.10.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V jásot propukla celá Wall Street, když se klíčový americký akciový index Dow Jones po roce dostal nad 10.000 bodů, směrem dolů šlo naopak hodnocení českých veřejných financí, které EK poslala do nejhorší skupiny.

Posledních 7 dní ve světě

  • Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali američtí ekonomové Elinor Ostromová a Oliver Williamson za analýzy v různých oblastech spravování ekonomických zdrojů a aktiv. Ostromová je vůbec první ženou, která obdržela cenu za ekonomii od jejího založení před 41 lety.
  • Největšími lobbisty jsou podle politiků a úředníků firemní asociace, naopak nejméně lobbují advokátní kanceláře. Vyplývá to z průzkumu společnosti Burson-Marsteller, kterého se účastnili politici a vysocí úředníci z 15 evropských zemích a z Bruselu. Z výsledků také vyplývá, že lobbing postrádá transparentnost a poskytuje zkreslené informace. Celkem 55 procent respondentů uvádí, že lobbisté poskytují jednostranné informace. Přitom ale polovina dotázaných lobbing označila za dobrý způsob, jak hájit národní zájmy.
  • Evropská komise navrhla prodloužit antidumpingová cla na dovoz čínské a vietnamské kožené obuvi o 15 měsíců. Délka prodloužení cel je kompromisem, který má usmířit Peking a globální výrobce obuvi včetně evropských, kteří mají v Asii značnou část výroby. Většina zemí EU včetně České republiky však podle diplomatů žádá okamžité zrušení těchto cel. Brusel doufá, že kompromisním návrhem se mu podaří odvrátit "válku o boty" mezi členskými státy a hrozbu zvýšení napětí v již tak napjatých obchodních vztazích s Čínou. Návrh má být předložen členským zemím příští týden a prodloužená cla by měla platit od 3. ledna 2010.
  • Počet dolarových miliardářů v Číně navzdory krizi roste a Čína má druhý největší počet známých miliardářů na světě za Spojenými státy. Podle zprávy Hurun Report sestavené výzkumným týmem Ruperta Hoogewerfa se počet dolarových miliardářů v Číně zvýšil o 29 na 130 osob. Ve Spojených státech je 359 miliardářů, v Rusku pak 32 a v Indii 24.
  • Evropská komise chce v celé Evropské unii sjednotit pravidla pro poskytování hypoték. Legislativa by sice měla přinést jednodušší pravidla pro poskytování hypoték, ale úvěry by mohla zdražit a zpřístupnit pro menší počet lidí než v současnosti. Brusel chce údajně prosadit, aby banky mohly klientům poskytovat jen úvěry ve výši 40 procent hodnoty nemovitosti. Kdo by chtěl více peněz, musel by se zavázat ke splácení výrazně vyšších úroků.
  • Noví členové Evropské unie by neměli považovat přijetí eura za řešení svých potíží, uvedl člen bankovní rady Evropské centrální banky Ewald Nowotny. Neuvedl žádné konkrétní příklady. Jeho poznámka zřejmě mířila ke Slovinsku a Slovensku, napsala agentura Reuters. Nowotny připomněl, že nové členské státy mají velký potenciál hospodářského růstu. Zároveň ale neprospívají unii jako celku svou politickou nestabilitou.
  • Klíčový americký akciový index Dow Jones se po roce dostal opět nad 10.000 bodů. Index je tak zhruba o 29 procent níže proti svému rekordnímu závěru 14.164,53 bodu z října 2007. Akcie rostou díky příznivým výsledkům hospodaření firem a očekávání, že se ekonomika dostává z finanční krize a recese. Index, který zahrnuje 30 nejsilnějších titulů newyorské akciové burzy, přitom dosáhl pětimístného čísla sedm měsíců poté, co 9. března spadl na 12leté minimum 6547,05 bodu.
  • Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) zvýšila odhad růstu hrubého domácího produktu na rok 2010 pro skupinu mladých evropských ekonomik. Takzvané emerging markets, tedy rozvíjející se trhy, by v Evropě a části Asie měly v úhrnu příští rok vykázat růst 2,5 procenta. Až dosud EBRD růst odhadovala pouze na 1,5 procenta. Kategorie, pro kterou EBRD odhaduje zrychlení růstu na 2,5 procenta, ale nezahrnuje pouze evropské země. Jsou v ní i bývalé sovětské republiky a také Turecko s Mongolskem. Česká republika na seznamu není, protože EBRD, stejně jako například Mezinárodní měnový fond, už ji počítá mezi vyspělé země.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Vánoční Super dárek!

Nechejte si nadělit vánoční dárek od Raiffeisen stavební spořitelny. Každý kdo uzavře v období od 1.10. do 31.12.2009 smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou minimálně 200 000 Kč a k 31.1.2010 bude na této smlouvě zůstatek alespoň 20 000 Kč, získá prémii 2 000 Kč. Pokud zůstatek na  smlouvě bude alespoň 5 000 Kč, získá prémii 1 000 Kč. Prémie bude připsána na účet stavebního spoření do 28.2.2010. Zůstatek musí být v této výši po odečtení poplatku za uzavření smlouvy a poplatku za vedení účtu, nezapomeňte tedy o tyto částky navýšit vklad, který na smlouvu budete zasílat.

 

Posledních 7 dní doma  

  • Průmyslová výroba v Česku letos v srpnu meziročně klesla o 8,4 procenta po červencovém poklesu o 18,2 procenta. Stavební produkce ve stálých cenách se naopak meziročně zvýšila o 0,6 procenta po červencovém poklesu o 4,4 procenta. K poklesu průmyslu nejvíce přispěla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a produkce základních kovů, výroba strojů a zařízení a výroba elektrických zařízení. V odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů naopak výroba na rozdíl od minulého měsíce rostla.
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhne vládě v souvislosti s návrhem nové Státní energetická koncepce České republiky zrušení územních limitů těžby uhlí. To ale ještě nemusí znamenat automatické zahájení nové těžby, řekl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. Limity těžby uhlí na Mostecku chrání od 90. let minulého století před zbouráním obce Horní Jiřetín a Černice.
  • Návrh nové energetické koncepce státu počítá se zvýšením podílu jaderné energie na tuzemském energetickém mixu z 15 procent v roce 2005 až na 25 procent v roce 2050, a to díky dostavbě a modernizaci jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Koncepce zároveň předpokládá další těžbu uranu.
  • Průměrná cena tepla z uhlí se v příštím roce zvýší o 11 Kč na 447 korun za gigajoule a cena tepelné energie z plynu vzroste o pět Kč na 585 Kč/GJ. Odhadl to Energetický regulační úřad (ERÚ) na základě cenového rozhodnutí k cenám tepelné energie pro příští rok. Cenové rozhodnutí od ledna upravuje závazné podmínky pro kalkulaci a sjednávání ceny tepelné energie pro všechny dodavatele.
  • Letošní úroda vína v tuzemsku bude dle nejnovějších odhadů až o polovinu nižší než ta loňská, její kvalita bude však nadprůměrná. Předchozí prognózy vinařů přitom hovořily jen o třetinovém snížení produkce oproti loňské, která byla rekordní. V polovině 90. let zaujímaly vinice v Česku zhruba 11.500 hektarů, letos však už kolem 19.200 hektarů. Čeští vinaři totiž před vstupem do EU, která výsadbu nových vinic omezuje, s podporou státu rozšířili plochy vinic zhruba o 7000 hektarů. Domácí produkce vína tak vloni po dozrání nových vinic vzrostla z 570.000 na rekordních 820.000 hektolitrů.
  • Celkové maloobchodní tržby v srpnu bez sezonního očištění meziročně klesly o 3,5 procenta. Tržby v maloobchodě se tak snížily již pojedenácté za sebou. Meziroční pokles ale mírně zpomalil, o měsíc dříve se tržby snížily o 4,9 procenta. Největší podíl na meziročním poklesu měl opět prodej motorových vozidel a nepotravinářského zboží. Tržby včetně maloobchodního prodeje pohonných hmot, avšak bez prodeje aut a jejich oprav, byly meziročně nižší o procento, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v průměru od počátku roku. Za nepotravinářské zboží tržby klesly o 3,9 procenta, naopak vzrostly za pohonné hmoty o 1,8 procenta a za potraviny o 1,7 procenta.
  • Česko má jedny z nejhorších veřejných financí v Evropské unii. Evropská komise jej přeřadila do skupiny nejvíce rizikových zemí. Skupiny jsou celkem tři, přičemž ČR se dosud nacházela v prostřední z nich. Vyšší rozpočtové deficity a hospodářská krize však Česko srazily až do poslední skupiny zemí, jejichž veřejné finance jsou jen stěží dlouhodobě udržitelné bez citelné reformy. Spolu s Českem se ve skupině zemí s nejrizikovějším vývojem rozpočtů nachází Kypr, Irsko, Řecko, Španělsko, Lotyšsko, Litva, Malta, Nizozemsko, Rumunsko, Slovinsko, Velká Británie a dokonce i Slovensko, které ještě poměrně nedávno patřilo mezi premianty Evropské unie.
  • Ceny nových aut u většiny značek v tuzemsku na podzim přes předchozí odhady nevzrostly a zůstávají na minimu. V některých případech dokonce klesly. Důvodem je silná konkurence mezi jednotlivými značkami a klesající prodeje, vyplývá z informací firem. Od ledna do konce září prodej nových osobních a užitkových vozů v Česku klesl o 13,8 procenta na 133.577 aut. Většina prodejců vedle nízkých ceníkových cen sází rovněž na akční slevy. Například Audi nyní poskytuje na vybrané modely zvýhodnění až 144.200 korun. Domácí Škoda má akční nabídky na Fabii, Roomster a Octavii.
  • Stát chce sjednotit pravidla pro prodej pojistných, investičních, vkladových a úvěrových produktů. Měly by se vymezit kategorie osob, které vykonávají zprostředkování či poradenství, tyto osoby by měly být evidovány ve společném a veřejně přístupném registru. MF se nekloní k regulaci výše provizí. MF zřídilo počátkem roku pracovní skupinu k distribuci na finančním trhu, do které pozvalo experty z České národní banky, profesních asociací a spotřebitelských sdružení.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Na Finance.cz vám nově budeme přinášet komentáře za uplynulý měsíc, a to z ekonomiky, komoditních trhů, forexu, akciových trhů a podílových fondů.
  • Ve spolupráci s portálem FXstreet.cz vám přinášíme Seriál o Forexu. V sérii článků si postupně představíme největší finanční trh světa - Forex. Ukážeme si jak na něm mohou vydělávat drobní investoři, jak aplikovat technickou analýzu, podíváme se do historie tohoto trhu a představíme si nejoblíbenější trading software. Přečtěte si další díl seriálu - "FOREX – co je úkol money managementu? ".
  • Janotův balíček přinesl spoustu změn, hlavně v daních. Pokud se o nich budete chtít něco dozvědět, pak na Finance.cz dostanete aktuální znění včetně Janotových úprav.

 


Fintriky

Nastal čas, kdy je dobré si oprášit povinné ručení. Motoristům, kteří s novým rokem budou hradit pojistné na povinné ručení, totiž za několik týdnů končí období šesti týdnů před koncem pojistného období, kdy mohou změnit svoji pojišťovnu a zajistit si tak výhodnější podmínky. V tomto týdnu jsme představili tento produkt, poradili, jak na změnu pojišťovny, a vysvětlili, jaká rizika hrozí, když vás nabourá nepojištěný řidič.


Anketa

Koncesionářské poplatky by měly být podle senátní mediální komise do konce roku 2011 zrušeny. Příjem z nich by mělo České televizi a Českému rozhlasu nahradit financování ze státního rozpočtu. Co si o tom myslíte?


  • Je to zbytečné, když už je to jednou zavedené - 15 %
  • Správný krok - aspoň odpadnou náklady na vymáhání poplatků od neplatičů, i když poplatky tak jako tak zaplatíme z daní - 85 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU