Simulace nové plynové krize se uskuteční 12. listopadu

20.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Zástupci plynárenského průmyslu dnes jednali s představiteli ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) o plánované simulaci opakování plynové krize, kterou Evropa zažila letos v lednu. Test se uskuteční 12. listopadu. Jeho cílem je prověřit vzájemnou komunikaci a opatření nově vydané vyhlášky o stavech nouze v plynárenství. Během simulace nebude žádnému zákazníkovi omezena dodávka plynu. MPO to dnes sdělilo v tiskové zprávě.

Během simulace nebude žádnému zákazníkovi omezena dodávka plynu. Test bude spočívat v simulaci stavu obdobného situaci z ledna 2009, kdy byl přerušen veškerý transit ruského zemního plynu přes území Ukrajiny do EU. Prověří se rozdělení zákazníků do skupin podle množství odebíraného plynu a způsobu jeho využití. Dále se bude zjišťovat, jak jsou podzemní zásobníky připravené pokrýt případný nedostatek dodávek. Kontrolou také projde komunikační systém všech účastníků řešení možné krize.

Na začátku října vydala vláda nařízení, které určuje postup "velkých subjektů" v okamžiku, když se dodávky plynu z Ruska opět přeruší. Omezení ve spotřebě plynu by prý nejdříve postihlo velké odběratele a až nakonec domácnosti, nemocnice nebo školy.

Dnešního jednání se zúčastnili zástupci provozovatele přepravní soustavy, který vyhlašuje stav nouze na celém území České republiky - RWE Transgas Net, zástupci regionálních distributorů plynu - skupina RWE, E-ON distribuce a Pražská plynárenská distribuce. Dále se zúčastnili provozovatelé podzemních zásobníků plynu společností RWE Gas Storage a MND. Obchodníky reprezentovala Česká plynárenská unie a společnost VEMEX. Dalšími účastníky byli zástupci Sdružení velkých spotřebitelů energie a Operátora trhu s energiemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK