TPCA letos vyrobí přes 330.000 vozů, o dvě pct více než loni

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. října (ČTK) - Kolínská automobilka TPCA Toyota Peugeot Citroën i přes hospodářskou krizi letos vyrobí přes 330.000 automobilů. Meziročně by to znamenalo nárůst zhruba dvě procenta. Na brněnské konferenci Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě to dnes uvedl viceprezident firmy Jiří Černý. Nárůst výroby očekává automobilka i v příštím roce.

Požadavky mateřských firem na příští rok jsou ještě vyšší než letos, podotkl Černý. V letošním prvním pololetí vyrobila automobilka 174.949 vozů, loni za celý rok jich bylo přes 324.000. Od zahájení výroby v únoru 2005 do letošního července kolínská automobilka vyrobila přes 1,2 milionu vozů modelů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1.

Vývoj trhu za posledních deset, 20 let vykazuje cyklické fáze růstu či poklesů, podle Černého ale s jedinou výjimkou. "Mají jeden nezpochybnitelný trend, trvající od roku 1990, a to je obliba malých vozů v Evropě," uvedl Černý k důvodům růstu výroby v TPCA. Firma proto očekává, že v segmentu malých automobilů bude trend pokračovat.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s propadem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů. Poptávka po malých vozech, které vyrábí TPCA, ale roste.

Loni vzrostla produkce vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1 o pět procent. Tržby dosáhly 49 miliard Kč a byly v meziročním srovnání o čtyři procenta nižší. Důvodem poklesu tržeb byl především silný kurz české měny. Zisk před zdaněním 1,4 miliardy korun byl stejný jako v roce 2007.

Podle prezidenta Sdružení automobilového průmyslu (SAP) a generálního ředitele Volkswagen Group v Rusku Martina Jahna se celosvětové úrovně prodejů automobilů z období před současnou globální krizí podaří znovu dosáhnout až mezi roky 2012 a 2013.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK