Čas letí a peníze na opravy chybí

26.09.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Je tu konec září, déle než měsíc po povodních. Pro mnoho lidí však stále ještě povodně neskončily. Nemají kde bydlet, hledají prostředky na opravy svých domů a bytů …

Čas pro tyto lidi utíká velmi rychle a i počasí dává jasně najevo, že již  začal podzim, a že co nevidět tu bude i zima. Všemi silami se snaží dát před zimou svá obydlí do pořádku, ale mnohdy schází finanční prostředky.

Jaké dotace a programy jsou připraveny pro ty, kteří potřebují prostředky na opravy?

Stejně jako stát připravil dotace a zvýhodněné úvěry pro občany, kteří o své obydlí přišli, je připravena pomoc i pro ty, kterým povodeň domov poškodila. Pokud se nerozhodnou získat finance na opravy  úvěry od bank mohou zkusit využít pomoci, kterou jim nabízí stát. 

První možností  je Dotace na opravu bytu.
Tato dotace je poskytována všem vlastníkům bytového fondu, jejichž domy a byty byly poškozeny povodněmi a to prostřednictvím povodňových fondů obcí. Dotaci tak může získat  fyzická osoba, obec, bytové družstvo, ale i další právnické osoby, které ji chtějí využít k odstraňování škod na bytovém fondu. Oprava musí být  provedena do 31.12.2003.
Výše dotace na opravu  jednoho bytu může činit  maximálně 70% celkových rozpočtových nákladů, přičemž celková výše nákladů musí přesahovat 71 500 Kč. Minimální výše dotace je 50 000 Kč, maximální výše dotace na jeden byt pak 200 000 Kč. Maximální výše dotace je omezena 200 000 Kč na jeden dům s maximálně třemi byty, 500 000 Kč na jeden dům s maximálně osmi byty a 700 000 Kč na jeden dům s více než osmi byty.
Zájemci o dotaci (vlastníci domů a bytů)  předloží žádost příslušnému obecnímu úřadu. K žádosti je třeba připojit vyplněnou registrační kartu objektu, doklad o vlastnictví, technické řešení  oprav objektu, rozpočet  oprav v položkovém členění (pouze  položky, na které může být dotace přidělena) a čestné prohlášení o dokončení opravy nejpozději do 31.12.2003.
A co se děje dál?
Obec musí zřídit fond, ze kterého bude poskytovat příspěvky a vydá pravidla pro jejich poskytování. Obec podle registračních karet udělá sumarizaci a odhadne potřebnou výši dotace do povodňového fondu. Následně předloží žádost o poskytnutí dotace  krajskému úřadu, který podává žádosti měsíčně za celý kraj Ministerstvu pro místní rozvoj.  O poskytnutí dotace rozhoduje ministr pro místní rozvoj.
Obec obdrží prostřednictvím kraje od Ministerstva finanční prostředky na účet povodňového fondu a  podle podmínek rozhodne zastupitelstvo o výši příspěvků jednotlivým žadatelům.

Ministerstvo pro místní rozvoj  sdělilo, že na základě žádostí, které obdrželo od krajů, bylo krajům poskytnuto  k 25.9.2002 zatím 258 mil Kč v rámci programů pomoci lidem postiženým povodněmi. Další prostředky budou průběžně uvolňovány, a to na základě upřesněných žádostí ze strany krajů.

Další možností  na získání potřebných finančních prostředků je Úvěr na opravu a modernizaci bytu.
Obec může od  Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) získat úvěr do fondu obce na opravy bytového fondu poškozeného povodněmi. Obce mohou získat úvěr na tento účel s roční úrokovou sazbou 1% (Nařízení vlády č. 397/2002 Sb. - snižuje úrok ze 3% na 1% p.a. u úvěrů  použitých na opravy v důsledku povodní). Z těchto úvěrů potom mohou poskytovat dále úvěry vlastníkům  domů a bytů, k odstraňování vzniklých škod a to také s 1% roční úrokovou sazbou a dobou splatnosti 10 let. Vlastníci mohou získat úvěr na část nákladů (50%) od obce na základě písemné žádosti o úvěr podle pravidel, které obec vydala. Podmínky poskytnutí úvěru a náležitosti  žádosti obce se řídí dle Programu SFRB Úvěry obcím.
 
Datace i úvěr na opravy pro vlastníky nemovitostí poškozených povodní tu jsou. Otázkou ovšem zůstává, jak dlouho trvá než občan po podání žádosti peněžní prostředky na opravu získá. Všechny požadavky jsou evidovány nejprve u obcí, které  následně  žádají o finanční prostředky na opravy.

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ