Průzkum: Češi v krizi omezují útraty za cestování a elektroniku

11.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Češi letos kvůli hospodářské krizi omezili hlavně útraty za cestování, spotřební elektroniku, kulturu a zábavu, oblečení a obuv. Naopak nejméně se krize projevila ve výdajích za tabákové výrobky, drogistické zboží a pohonné hmoty. Dopady krize už pocítila více než polovina českých domácností. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost GE Money Multiservis.

Předseda představenstva a generální ředitel GE Money Multiservis Milan Beutl dnes novinářům řekl, že útraty za cestování letos omezilo 28 procent účastníků průzkumu. Za spotřební elektroniku utrácí méně přibližně čtvrtina spotřebitelů a zhruba stejný podíl lidí uvedl, že omezil výdaje za kulturu, zábavu, oblečení či obuv.

Naproti tomu jen 12 procent účastníků průzkumu snížilo útraty za tabákové výrobky a stejné procento se týká i drogistických výrobků. Za pohonné hmoty letos utrácí méně 14 procent lidí a alkoholické nápoje uvedlo 17 procent spotřebitelů. Na potravinách šetří 19 procent Čechů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK