Koeficient Poštovní spořitelny poradí, jak na dluhy

20.11.2009 | , Poštovní spořitelna
Tiskové zprávy


Poštovní spořitelna přináší lidem jednoduchý způsob, jak kontrolovat rodinné hospodaření.

S podporou analytického týmu byla vytvořena kalkulačka sloužící jako preventivní nástroj ochrany před zadlužením. Svůj „Koeficient rozumného zadlužení“ si může každý zájemce jednoduše vypočítat na www.rozumnezadluzeni.cz.

 „Jde o naprosto unikátní metodu, která bere v potaz nejen příjmy a výdaje rodiny, ale také míru využití úvěrů a zejména celkový majetek domácnosti. Výpočet je přitom zcela jednoduchý a samozřejmě zachovává naprostou anonymitu,“ vysvětlila ředitelka Poštovní spořitelny Vlasta Dolanská.

Cílem projektuje je vzdělat veřejnost a především umožnit domácnostem průběžně zhodnotit rozsah svých dluhů. Kromě samotného výsledku koeficientu se zájemci na webu také samozřejmě dozví, jak ve své situaci postupovat a vyhnout se tak v budoucnu problémům. Více informací k výpočtu koeficientu i k jednotlivým kategoriím koeficientu je k dispozici na www.rozumnezadluzeni.cz.

Poštovní spořitelna zároveň zjišťovala, jak jsou na tom podle koeficientu české domácnosti s dluhy. „Výsledky odhalily, že téměř 10 % domácností spadá do nejrizikovější skupiny s nevyváženou finanční situací. Nejvíce českých domácností má ovšem koeficient s hodnotou 3 až 6, což znamená dobrou finanční situaci. Druhou největší skupinou jsou pak domácnosti s přijatelnou finanční situací,“ popisuje Vlasta Dolanská.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy