Zlato se vyhouplo na další rekord nad 1170 dolarů za unci

23.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Singapur 23. listopadu (ČTK) - Cena zlata pokračuje v růstu na nová maxima a na termínovém trhu se vůbec poprvé vyšplhala nad hranici 1170 dolarů za troyskou unci (oz; 31,10 gramu). Podobně se zvyšuje i cena na promptním trhu. Zlato vytrvale zpevňuje už několik týdnů, vedle opětovného poklesu kurzu dolaru je za jeho růstem hlavně zájem o nákup kovu ze strany centrálních bank.

Krátce po 15:00 se cena nejbližšího termínového kontraktu na zlato pohybovala kolem 1169 dolarů, krátce předtím se dostala až na 1171 USD/oz. Na promptním trhu, kde se obchoduje se zlatem k okamžitému dodání, se cena vyšplhala na 1170,45 USD/oz. V obou případech jsou to nové rekordy a zpevnění asi o dvě procenta.

Dolar se po růstu z minulého týdne vrátil k poklesu a proti koši hlavních světových měn oslabil téměř o jedno procento. Reagoval tak na komentáře jednoho z činitelů americké centrální banky (Fed), z nichž trh usuzuje, že Fed nechá úrokové sazby blízko nuly ještě hodně dlouho. Základní úrok je v USA už řadu měsíců v pásmu nula až 0,25 procenta. Tak nízko ještě nikdy nebyl.

Cena zlata se od začátku roku zvýšila už asi o třetinu. V posledních týdnech růst ceny kovu akceleroval po zprávě, že Mezinárodní měnový fond prodal indické centrální bance asi 200 tun zlata. Později nakoupily zlato i další centrální banky a očekává se, že zájem nepoleví.

Zlato investorům slouží jako bezpečné útočiště před inflací i ekonomickou nejistotou. Někteří analytici předpovídají, že cena zlata se už příští rok vyšplhá na 1200 dolarů, jiní předpovídají další růst až na 1500 USD/oz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK