Díky systému EURES se dozvíte, co potřebujete k práci v Norsku a Švédsku

30.11.2009 | , MPSV
Tiskové zprávy


Informace o životních podmínkách v Norsku a Švédsku, pracovních příležitostech a administrativě, kterou si musíte před vstupem na tamní trh práce vyřídit. To vše se dozvíte během Skandinávského dne.

Koná se v rámci Dnů s Evropou už zítra, tedy v úterý 1. prosince 2009 v Jobshopu v Martinské ulici 4 v Praze 1. Individuální konzultace vám zdarma poskytnou Mia Myrgren a Marc-Antonio Pauletta ze Švédska a Bodil Brosch-Austvoll a Elisabeth Bomo z Norska. To vše pod hlavičkou EURES, tedy Evropských služeb zaměstnanosti. V ČR působící v rámci Ministerstva práce a sociálních věcí.

Švédští a norští odborníci, kteří na akci vystoupí během Skandinávského dne, pracují jako EURES poradci. Během akce budou veřejnost o životě a práci v Norsku a Švédsku informovat od 10.00 do 12.00 hodin a od 13.00 do 17.00 hodin. Chybět nebude ani audiovizuální prezentace s názvem „Living and Working in Sweden“ a „Living and Working in Norway“. Vše se odehraje v anglickém jazyce, s případným překladem přímo na místě návštěvníkům pomůžou čeští poradci EURES.

Lidé, kteří přijdou na Skandinávský den, se rovněž dozví informace o sezónních pracích, na které je třeba se registrovat v předstihu. Kromě praktických rad také dostanou informační letáčky a publikace, které jim usnadní hledání práce ve Švédsku a v Norsku.

Pracovní trh ve Švédsku a v Norsku je pro občany České republiky otevřený. Není tedy třeba pracovní povolení, předem se vyřizuje pracovní smlouva a den nástupu do práce. Při příjezdu pak už stačí jen zajistit číslo sociálního pojištění a registrace v místě pobytu.

Další informace o Norsku a Švédsku jsou na webu EURES na adrese:

Informace o sezónních pracích ve Skandinávii pak najdete na:

Dny s Evropou se konají u příležitosti 15. výročí Evropských služeb zaměstnanosti. Skandinávský den navazuje na obdobný seminář týkající se života a práce ve Velké Británii z letošního října a Španělský den, který se uskutečnil 4. listopadu 2009. Evropské konzultační dny v tomto roce zakončí ve čtvrtek 3. prosince 2009 Maďarský den. Během něj se veřejnost dozví mj. informace o aktuální nabídce volných pracovních míst v Maďarsku. A to od poradkyní EURES Móniky Mészáros a Anity Nagy.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy