Nezaměstnanost eurozóny se zvyšuje na 9,8 %

01.12.2009 | , Fio banka
Tiskové zprávy


Nezaměstnanost eurozóny se zvyšuje v říjnu letošního roku na nejvyšší hodnotu za posledních 11 let na 9,8 %, což je v souladu s očekáváním analytiků a v září se nezaměstnanost pohybovala ve výši 9,7 %.

Přestože ekonomika eurozóny ve třetím kvartále letošního roku vzrostla mezičtvrtletně o 0,4 %, což znamená, že technicky se eurozóna vyprostila z nejhorší recese od 2. světové války, nezaměstnanost neustále narůstá, neboť společnosti nadále snižují pracovní náklady, využití výrobních kapacit je nízké a euro zhodnocuje. Vývoj míry nezaměstnanosti je v eurozóně odlišný, neboť v Německu se nezaměstnanost meziměsíčně snížila ze zářijových 7,6 % na 7,5 % v říjnu a v České republice dosáhla říjnová nezaměstnanost hodnoty 7,1 %. Vysokou mírou nezaměstnanosti stále trpí Španělsko a to ve výši 19,3 % a Irsko ve výši 12,8 %.

Očekávaný výhled:


Domníváme se, že je nutné zachovat monetární expanzi (nízké úrokové sazby stanoveny Evropskou centrální bankou (ECB) a výkupy cenných papírů ECB) a fiskální expanzi (daňové úlevy jednotlivých vlád apod.), aby se míra nezaměstnanosti mohla v první polovině příštího roku postupně snižovat.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy