Úroky hypoték klesají, půjčky se zvyšují

16.10.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Úrokové sazby z vkladů klesají. Pomalu se nevyplatí peníze na účty a termínované vklady ukládat. S tímto trendem jde ale ruku v ruce i snižování úroků z úvěrů. A to uvítají všichni, kteří hledají vhodný úvěr na bydlení - třeba hypotéku.

Hypoteční banky nabízejí hypoteční úvěry se stále nižšími minimálními úrokovými sazbami. Naposledy úroky výrazně klesaly v létě po poklesu úrokových sazeb České národní banky. Zveřejněné minimální úrokové sazby ale nejsou pro většinu klientů dosažitelné a klienti většinou získají hypotéku s úrokem o jedno až dvě procenta vyšším.

Příspěvky sníží úroky

Snížit úrokovou sazbu lze pomocí příspěvku k hypotečnímu úvěru. V současné době lze získat příspěvek v podobě tříprocentní úrokové dotace na koupi staršího domu nebo bytu a také jednoprocentní úrokovou dotaci na výstavbu nového domu nebo bytu. První příspěvek je ale určen jen pro klienty mladší 36 let a u obou je třeba splnit podmínky pro získání. Informace o možnosti získání příspěvků poskytují všechny hypoteční banky, které příspěvek i vyřídí. Potom se úroky z úvěru a tím i následná splátka dostávají do přijatelnějších mezí a úvěr se stává dostupný širšímu okruhu lidí.

Banky zvyšují půjčky

Hypoteční banky již ve většině případů nenabízejí pouze jeden hypoteční úvěr. Vychází vstříc klientům a připravují hypotéky pro různé příjmové i věkové skupiny žadatelů. Klienti si tak mohou vybírat nejen mezi bankami, ale i mezi hypotékami v rámci jedné banky.

V poslední době banky začínají nabízet hypotéky, které mohou pokrýt více než 70 procent ceny nemovitosti. Možnost získat úvěr až do  100 procent ceny pořizované nemovitosti, která je zároveň zástavou, se pro banku stává větším rizikem. Proto tyto úvěry mívají vyšší úrokové sazby. Využít je tak mohou klienti, kteří sice nemají naspořeno dost vlastních prostředků, ale za to mají vyšší příjmy (mohou splácet vyšší částky).

Hypotéku na sto procent ceny nemovitosti nabízí  nyní dvě banky. První tento produkt začala od července nabízet ČMHB pod názvem Hypotéka 100. Od října obdobný produkt, který je ale určen pouze pro mladé do 35 let, nabízí pod názvem Hypotéka BONUS i Česká spořitelna.

Banky stále nabízejí více produktů, které jsou přímo určeny pro mladší generaci. Patří mezi ně Hypoteční úvěr PROGRES od ČMHB, který umožňuje progresivní splácení (nejdříve klient platí nižší splátky, které se postupně zvyšují). Pro mladé je určena  také Hypotéka s odkladem od Raiffeisenbanky. Mladí, kteří splní podmínky a získají příspěvek k hypotéce ve výši tří procent, navíc získají možnost odkladu splácení hypotéky na jeden až pět let. V této době klient  splácí pouze úroky a  dostává příspěvek k úrokům.

Všechny banky již nabízí možnost získat hypoteční úvěr na více než 70 % ceny  nemovitosti. Až na 90 % ceny nemovitosti lze získat  HÚ Plus od Komerční banky, HÚ Benefit od Živnostenské banky nebo HÚ Premium od Raiffeisenbanky.  Pouze HÚ Majordomus  od HVB Bank a hypotéka od GE Capital Banka nabízí možnosti získat hypotéku "pouze" na 85 procent ceny nemovitosti. Ale jak již bylo řečeno výše, za vše se platí, a proto tato výhoda v sobě ve většině případů přináší také zvýšení úroků a vyšší požadavky na klienta od banky. Pokud tedy klient nemá naspořeno dostatek prostředků (30 % z ceny nemovitosti), má možnost získat hypotéku na více než 70 % ceny nemovitosti, ale bude ho to stát víc.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů k 15.10.2002

 Banka

Minimální úroková sazba v p.a.

Hypoteční úvěr

Úroková sazba v p.a.

 (platnost na 5 let)

Českomoravská hypoteční banka

4,7 % HÚ občanům

Sazba P plus odvozená od roční sazby PRIBOR

HÚ občanům

HÚ Progres

HÚ 100

od 5,9 %

6,6 %

od 7,5 %

Česká spořitelna

5,3 % HÚ Standard

(platnost na 1 rok)

HÚ Standard

HÚ TOP Bydlení

HÚ Bonus

od 5,6 %

od 5,6 %

od 6,6 %

HVB Bank CR

4,85 %

(platnost na 5 rok)

HÚ Majordomus

od 4,8 %

GE Capital Bank

4,99 %

(platnost na 1 rok)

od 5,69 % *

Komerční banka

5,21 %; 3,4 % **

(platnost na 1 rok)

HÚ Klasik

HÚ Plus

od 5,43 %

od 6,23 %

Raiffeisenbank

5,9 %

(platnost na 5 rok)

HÚ s odkladem

HÚ Premium

od 5,9 %

od 5,9 %

od 6,9 %

Živnostenská banka

4,4 %

(platnost na 1 rok)

HÚ Benefit

od 5,5 %

od 6,4 %

* v případě, kdy klient  získá nemovitost prostřednictvím vybraných realitních kanceláří  a developerů je sazba s platností na pět let 5,59 % ročně. Nabídka platí do konce roku.

** v případě balíčku – klient má uzavřeno životní pojištění + pojištění nemovitosti + účet u Komerční banky

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ