Stanovisko MPSV k úpravě výživného

11.12.2009 | , MPSV
Tiskové zprávy


V poslední době se v médiích objevila celá řada článků o záměrech ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové, které se týkají systému určování výživného.

Protože je tato oblast rovněž v kompetenci ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a paní ministryně v mediálních prohlášeních poukazuje na dohodu s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou, považuje MPSV za nezbytné uvést věci na pravou míru:

  • 1. Ministerstvo práce a sociálních věcí dosud nemá k dispozici oficiální, detailně rozpracovaný návrh ministerstva spravedlnosti, který oblast výživného upravuje.
  • 2. Informace z médií odkazující na návrh ministryně spravedlnosti považuje MPSV za námět k diskusi. Té se musí zúčastnit zástupci všech orgánů a organizací, které oblast výživného v praxi řeší.
  • 3. U jakéhokoliv návrhu na změnu legislativy je vždy třeba posoudit soulad s platnou právní úpravou. Rovněž je nezbytné důkladně zvážit všechny souvislosti včetně dopadů do tak citlivé oblasti, jako výživné bezpochyby je.

Ministerstvo práce a sociálních věcí považuje za nezbytné, aby se na téma výživné uskutečnilo odborné jednání za účasti zástupců MPSV. Dosud se tak bohužel nestalo. Proto MPSV závěry týkající se výživného, které prezentuje ministryně spravedlnosti, považuje za předčasné.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy