Letáky MPSV provedou veřejnost změnami od 1. ledna 2010

14.12.2009 | , MPSV
Tiskové zprávy


Jak se změní nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, ošetřovné a pojistné na sociální zabezpečení. Tyto a další informace přináší informační leták „Úsporný balíček – Změny v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR od 1. ledna 2010“.

V listopadu ho vydalo MPSV v nákladu 100 000 ks. Dostupný je zdarma na ministerstvu práce a sociálních věcí, pracovištích České správy sociálního zabezpečení, úřadech práce, Státním úřadu inspekce práce, Výzkumném ústavu bezpečnosti práce i v Ústavu pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Vydání letáku stálo celkem 146 370 Kč (včetně DPH).

Podstatou úsporného balíčku je snížení výdajů a zvýšení příjmů státního rozpočtu. Tak, aby se Česká republika co nejméně zadlužovala. Řada opatření se týká nemocenského pojištění. Lidem, kteří dávky nemocenského pojištění s výjimkou ošetřovného začali pobírat už v roce 2009, se s účinností od 1. ledna 2010 sníží na úroveň, kterou stanovuje úsporný balíček. Těm, kteří dávky nemocenského pojištění začnou pobírat v roce 2010, se vypočítají podle právních předpisů platných v roce 2010. Od 1. ledna 2011 se zase přepočítají na výši platnou před úsporným balíčkem.

S novou denní výší dávky nemocenského pojištění, která náleží od 1. ledna 2010, seznámí pojištěnce plátce dávky, a to písemným oznámením. Správnost výše dávky si lze zkontrolovat pomocí kalkulačky zveřejněné na webových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí, na adrese http://www.mpsv.cz/cs/4215. Vzhledem k legislativním změnám (např. sněmovna minulý týden rozhodla, že platy státních zaměstnanců zůstanou zachovány na současné úrovni) plánuje MPSV připravit také aktualizaci letáku.

Ve stejném nákladu a za stejnou cenu jako informace k úspornému balíčku vyšel také leták „Invalidní důchody – Změny v posuzování invalidity od 1. ledna 2010“. I ten je určený pro širokou veřejnost, která si ho může zdarma vzít na všech dříve uvedených pracovištích. Leták informuje o zásadní změně v invalidních důchodech, kdy od nového roku budou místo částečných a plných invalidních důchodů existovat invalidní důchody ve třech dávkových stupních. Smyslem tzv. třístupňové invalidity je cílenější směřování invalidních důchodů podle jednotlivých stupňů poklesu pracovní schopnosti.

V souvislosti s novou právní úpravou od 1. ledna 2010 nedojde k odnětí ani ke změně výše dosavadních plných a částečných invalidních důchodů. Změní se pouze označení, a to následujícím způsobem:

  • • plný invalidní důchod, na který vznikl nárok před 1. lednem 2010, ve výši, v jaké náležel k 31. prosinci 2009, se od 1. ledna 2010 bude považovat za invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně,
  • • částečný invalidní důchod, na který vznikl nárok před 1. lednem 2010, se ve výši, v jaké náležel k 31. prosinci 2009, bude považovat od 1. ledna 2010 za invalidní důchod pro invaliditu druhého stupně, byl-li důvodem částečné invalidity pokles schopnosti soustavné výdělečné činnosti nejméně o 50 %,
  • • za invalidní důchod pro invaliditu prvního stupně se budou považovat ostatní částečné invalidní důchody, které nejsou v předchozím bodě.

Více informací lze najít v samotných letácích na adrese http://www.mpsv.cz/cs/6801.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy