Saxo Bank nabízí investorům CFD na emise CO2

16.12.2009 | , Saxo Bank
Tiskové zprávy


Poptávka po investicích spojených se životním prostředím roste.

Světová konference o klimatu zvýšila poptávku po investicích spojených se životním prostředím, konkrétně po produktech vztahujících se k emisím CO2. Pokud konference v Kodani dospěje k dohodě o omezení emisí, emisní povolenky budou dražší a investory bude zajímat, jak na současných nízkých úrovních otevřít dlouhé pozice. Saxo Bank se proto rozhodla uvést na trh CFD  produkt, jehož cena bude odvozena od hodnoty povolenek EUA na burze Europaen Climate Exchange .

CFD na emise CO2 umožní investorům participovat na ceně emisních povolenek, navíc produkt je transparentní z hlediska nákladů a stanovení ceny. Cena emisních povolenek byla vždy silně korelována s cenami energií jako je ropa, zemní plyn nebo uhlí,“ říká Claus Nielsen, vedoucí oddělení pro Trading, Saxo Bank.

Cena emisní povolenky spadla z 30 € za tunu v červenci 2008 na pouhých 8 € na začátku roku 2009, kdy Evropu zasáhla recese, v důsledku čehož zpomalila průmyslová produkce. V posledních 6 měsících se cena pohybovala mezi 12 € a 16 €,“ říká Alan Plaugmann, stratég komoditních trhů, Saxo Bank.

Saxo Bank nabídne investorům možnost obchodovat množství odpovídající minimálně 25 metrickým tunám za rok.  Například české roční emise patří se svými 14,2 tunami CO2 na obyvatele k nejvyšším v rámci EU.

Pokud například věříte, že celková průměrná spotřeba energie na jednu domácnost v příštím roce poroste, tak strategie může být koupit CFD na emise a profitovat na zvýšení ceny emisích povolenek. Z toho plyne, že investoři mohou vydělat na zvýšení poptávky a v důsledku toho na nárůstu ceny.

Příklad: Saxo Bank nabídne klientům obchodovat minimální množství 25 povolenek. Každá povolenka odpovídá 1 metrické tuně uhlíkových emisí.

Koupíte si 25 tun EMISSIONSDEC10 za cenu 14,75 €. Pokud se cena zvýší na 15,75 €, tak jste vydělali 25 €. Hodnota kontraktu je 368,74 € a to vyžaduje složit zálohu formou minimální investice ve výši 36,88 €.

Saxo Bank v tuto chvíli nabízí široké spektrum komodit jako je zlato, stříbro, měď, káva, kakao, cukr, kukuřice, pšenice, sojové boby, benzín, topný olej, zemní plyn a ropu. Všechny se dají obchodovat přes CFD.

Hodně našich CFD na komodity jsme na trh uvedli přes léto a sledujeme fantastický zájem a obrovský objem, který je na těchto kontraktech zobchodovaný,“ říká Claus Nielsen.

Dva nejvíce populární kontrakty jsou na ropu a zlato. Zlato proto, že ho investoři po celém světě používají jako zajištění proti nejistotě, inflaci a také jako alternativu k akciím a dluhopisům. Zlato v roce 2009 přidalo více jak 40 %.

Saxo Bank bude pokračovat v následujících týdnech v rozšiřování nabídky CFD kontraktů na komodity, zejména na benzín, platinu, dobytek, řepku a pomerančový džus.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy