Jak se od listopadu změní stavební spořitelny?

23.10.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Některé stavební spořitelny od počátku listopadu změní svoji nabídku. Proč? Co nám změny přinesou a proč je lepší uzavřít stavební spoření ještě za stávajících podmínek.

Stavební spořitelny působí na základě zákona 96/1993 Sb. o stavebním spoření a na základě vlastních Všeobecných obchodních podmínek (VOP). Zákon o stavebním spoření vymezuje základní pojmy a principy fungování stavebního spoření, podmínky pro přidělování státní podpory a o dozoru nad stavebními spořitelnami. VOP přesně definují jednotlivé nabízené tarify, podmínky pro přidělení úvěru, úročení vkladů a úvěrů. VOP podléhají schválení Ministerstvu financí ve shodě s ČNB. Což je současný problém stavebních spořitelen. Schválení nových VOP je zdlouhavý proces a po celou dobu schvalování musí stavební spořitelna nabízet uzavření smlouvy za doposud platných podmínek.

Vzhledem k tomu jak v posledních letech neustále klesají úrokové sazby, vznikají stavebním spořitelnám takto značné ztráty. Některé řeší vzniklou situaci po svém. Klientům, kteří mají uzavřenou starší smlouvu s vyšší úrokovou sazbou např. neumožňují zvyšovat cílovou částku (a potažmo tak možnost spořit více) nebo jim přímo účtují dražší poplatky.

Za dobu své existence se tak některé stavební spořitelny dopracovaly již ke třetímu znění VOP. Aby získaly více prostoru k manévrování a nemusely vždy čekat na schválení Ministerstva financí a ČNB, snaží se co nejvíce podmínek odkázat přímo na zákon a přesunout z VOP přímo do smlouvy nebo do různých sdělení. Pokud jsou úrokové sazby stanoveny ve smlouvě, může je spořitelna libovolně upravovat. Vždy však musí být zachována podmínka, že rozdíl mezi úrokovou sazbou z vkladů a z úvěru může být maximálně 3 procentní body. (tato podmínka se nevztahuje se na překlenovací úvěry). Případné změny úrokových sazeb se vždy týkají pouze nových klientů. Pro stávající klienty je vždy platná úroková sazba uvedená ve smlouvě, resp. ve VOP.

Druhým důsledkem klesajících úrokových sazeb jsou celkově klesající výnosy stavebních spořitelen. Spořitelny se proto snaží vést svoje klienty k čerpání úvěrů, které jsou nyní i pro stavební spořitelny atraktivní. Celý systém rovněž dozrál a již řada klientů splňuje podmínky pro získání úvěru a překlenovacího úvěru. Dalším, i když příliš nevyslovovaným důvodem pro nynější důraz spořitelen na poskytování úvěrů je snaha dokázat smysluplnost a efektivnost stavebního spoření. Množí se totiž kritika a názory, že podpora stavebního spoření je příliš drahá. I když poslední kritici, ministři financí a místního rozvoje své připomínky prozatím stáhli.

Podle nových VOP začne od příštího měsíce nabízet stavební spoření Raiffeisen stavební spořitelna a HYPO stavební spořitelna. Tedy poslední dvě stavební spořitelny, které nabízely úrok vyšší jak 3% p.a.

TIP: Pokud chcete stihnout uzavřít stavební spoření za stávajících podmínek, on-line v našem Prodejním centru to jistě stihnete.

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ