Startující Black list umožní kontrolu dodavatelů veřejných zakázek

05.01.2010 | , MMR
Tiskové zprávy


Rejstřík osob se zákazem plnění veřejných zakázek tzv. „black list“, který byl spuštěn v souladu s novelou zákona o státních zakázkách, umožní větší a důslednější kontrolu dodavatelů.

Údaje z Rejstříku osob se zákazem plnění veřejných zakázek jsou přístupné v Informačním systému o veřejných zakázkách. Informace o osobách budou řazeny chronologicky a zároveň je bude možné vyhledat podle IČ nebo názvu. Do Rejstříku může nahlédnout kdokoliv bez nutnosti registrace.

Rejstřík představuje další významný nástroj, který zadavateli veřejné zakázky umožňuje větší kontrolu dodavatelů přihlášených do soutěže,“ uvedl ministr Rostislav Vondruška.

Ministerstvo pro místní rozvoj provede zápis do Rejstříku osob se zákazem plnění veřejných zakázek na základě pravomocného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže do 5 pracovních dnů od sdělení ÚOHS.

Při účasti v zadávacím řízení musí dodavatel doložit čestným prohlášením, že není v tomto rejstříku veden. Zadavatel si tuto skutečnost může kdykoliv prověřit. Dodavatelům zapsaným v Seznamu kvalifikovaných dodavatelů jsou od 1. 1. 2010 vydávány výpisy, které dokládají základní kvalifikační předpoklady v souladu s novelou zákona a zároveň potvrzují, že nejsou v rejstříku vedeni.

Do rejstříku osob se zákazem plnění veřejných zakázek budou zapisovány právnické a podnikající fyzické osoby, které:

  • předložily při prokazování splnění kvalifikace informace nebo doklady, které neodpovídaly skutečnosti a měly nebo mohly mít vliv na posouzení kvalifikace,
  • předložily při prokazování splnění kvalifikace informace nebo doklady, které neodpovídaly skutečnosti a měly nebo mohly mít vliv na rozhodnutí o zápisu do Seznamu kvalifikovaných dodavatelů (SKD) či Seznamu systémů certifikovaných dodavatelů (SCD),
  • nepodaly žádost o změnu zápisu do SKD či SCD.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy