Povinnost platit pojistné na sociální zabezpečení byla vždy

11.01.2010 | , MPSV
Tiskové zprávy


Vyjasnění stanovisek k platbě pojistného na sociální zabezpečení v 1. pololetí 2007. To byla podstata jednání na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Svolal ho ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka po dohodě s předsedou Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Janem Wiesnerem.

Kromě odborníků z resortu se akce zúčastnili ministr a předseda Legislativní rady vlády Pavel Zářecký, zástupci Ministerstva financí, České správy sociálního zabezpečení, Svazu průmyslu a dopravy, Konfederace zaměstnavatelských svazů, Hospodářské komory, Svazu obchodu a Komory daňových poradců. Nechyběli ani někdejší ministři práce a sociálních věcí Petr Nečas a Zdeněk Škromach.

„Povinnost zaměstnavatelů odvádět pojistné na sociální zabezpečení existovala vždy, tedy i v 1. pololetí 2007 a byla stanovena přímo zákonem“, zdůraznil na jednání Petr Šimerka. „Víc než 99 % plátců pojistného z cca 260 000 to také nezpochybnilo a pojistné proto zaplatilo. V současné době není žádný důvod zahltit okresní správy sociálního zabezpečení žádostmi o vrácení pojistného. Navíc – promlčecí lhůta pro případné vrácení přeplatku na pojistném, které bylo zaplaceno v roce 2007, končí až 31. prosince 2012“, dodal ministr práce a sociálních věcí.

Z jednání také vyplynula dohoda, že se všichni účastníci opět sejdou poté, co Nejvyšší správní soud rozhodne v právním sporu, který v souvislosti s platbou pojistného v 1. pololetí 2007 probíhá. Podle informací z médií by se Nejvyšší správní soud měl danou věcí zabývat letos v únoru. Do 6. ledna 2010 evidovala Česká správa sociálního zabezpečení, jejíž okresní správy mají na starosti výběr pojistného, 4 626 žádostí o jeho vrácení, v celkové výši cca 12,6 mld. Kč.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky na případném vracení pojistného na sociální zabezpečení za 1. pololetí 2007 nikdo nemůže vydělat. Takový postup by v době rostoucího deficitu státního rozpočtu pouze vedl k dalšímu zadlužování státu, který by ve výsledku zaplatili všichni, tedy i firmy, kraje či města, která nyní chtějí pojistné vrátit.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy