Loňská inflace činila 1 %

15.01.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrná inflace za minulý rok se pohybovala okolo 1 %. V dalších měsících podle analytiků výrazně neporoste. Souhrn dalších statistik z české ekonomiky za poslední měsíc vám přinášíme v pravidelném článku.


Inflace mírně roste


Podle ČSÚ vzrostla celková hladina spotřebitelských cen v prosinci proti listopadu o 0,2 %. Průměrná míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v roce 2009 proti průměru roku 2008 byla 1,0 %, což je hodnota výrazně nižší než loni, kdy byla 6,3 %. Byla to druhá nejnižší průměrná roční míra inflace od roku 1989, přičemž nižší míra inflace byla pouze v roce 2003 (0,1 %). Tento vývoj ovlivnila podle ČSÚ řada faktorů, mezi které patřil pokles cen potravin a nealkoholických nápojů o 3,9 %, pohonných hmot o 11,8 %, automobilů o 9,2 %. Tržní ceny klesly celkem o 0,7 %, regulované ceny vzrostly o 8,1 %.

Inflace dosáhla svého dna v říjnu a od té doby lze pozorovat její postupný nárůst. Zatímco v listopadu činil meziroční nárůst spotřebitelských cen 0,5 %, v prosinci byl zaznamenán růst ve výši 1 %. Podle analytiků by měl být další růst inflace velmi pozvolný. Rychlému růstu cen brání pouze pozvolné oživení ekonomiky. Zvýšení DPH a spotřebních daní v roce 2010 by se sice mělo projevit zvýšením cen, ovšem nikoliv globálně napříč celou ekonomikou. Růst bude u každé položky individuální.

Více podrobností a názorů expertů naleznete ve zpravodajství, konkrétně například v článku „Inflace se odrazila ode dna, výraznější růst cen se ale nečeká“.

Vývoj inflace

Zdroj: Český statistický úřad



Růst nezaměstnanosti zrychluje


Prosincová míra nezaměstnanosti poskočila na 9,2 % z listopadových 8,6 procenta a zrychlila svůj růst, jak je názorně vidět v grafu. Bez zaměstnání je nyní 539 136 lidí, což znamená, že v prosinci tento údaj narostl vůči listopadu o 30 227 lidí. Podle analytiků je růst míry nezaměstnanosti mezi listopadem a prosincem poměrně obvyklý. Děje se tak kvůli útlumu sezónních prací a ukončování pracovních poměrů na dobu určitou.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla podle MPSV k 31. prosinci 2009 v okresech Jeseník (16,9 %), Most (16,4 %), Hodonín (15,9 %), Bruntál a Znojmo (oba 15,4 %). Nejnižší naopak v okresech Praha-východ (3,4 %), Praha (3,7 %), Praha-západ (4,0 %) a Mladá Boleslav (4,7 %). Úřady práce evidovaly k 31. prosinci 2009 celkem 30 927 volných pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo nyní připadá v průměru 17,4 uchazeče.

Vývoj nezaměstnanosti

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí



Ceny pohonných hmot v úvodu nového roku rapidně vzrostly


V úvodu nového roku jsme mohli zaznamenat poměrně prudký nárůst cen pohonných hmot, které pak dále rostly. V předchozím týdnu vzrostla průměrná cena benzinu u čerpacích stanic v České republice o 1,77 Kč na 30,59 koruny za litr. Nafta zdražila o korunu a 46 haléřů na 28,68 Kč/l.

Natural 95 byl v předchozím týdnu nejdražší na Vysočině. Nejlevnější benzin byl naopak k dostání v Olomouckém kraji. Nafta byla nejdražší v Plzeňském kraji, nejlevnější nafta byla naproti tomu k dostání v Karlovarském kraji.

Podrobnější informace k cenám PHM jsou každý týden v pondělí zveřejňovány ve zpravodajství – aktuálně „CCS: Benzin zdražil za týden o korunu a 77 haléřů“. Aktuální vývoj cen naleznete na Kurzy.finance.cz v sekci Pohonné hmoty.

Ceny pohonných hmot

Zdroj: CCS

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU