Regulační orgány v USA během krize selhaly, řekla šéfka FDIC

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. ledna (ČTK) - Regulační orgány, které mají ve Spojených státech dohlížet na fungování finančních trhů, během krize totálně selhaly. Před speciální vyšetřovací komisí ve Washingtonu to dnes přiznala předsedkyně Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) Sheila Bairová. Vysoké zisky, kterých v té době dosahovaly banky, podle ní uvedly regulátory v nečinnost.

"Disciplina na trhu nejenže nedokázala zabránit excesům posledních let, systém regulace selhal i v otázce zodpovědnosti, kterou má," řekla Bairová. Orgány regulace se podle ní vysokými zisky bank na Wall Street v podstatě zaštiťovaly a ujišťovaly se, že je vše v pořádku.

Američtí zákonodárci zřídili desetičlennou komisi, která má přispět k objasnění příčin vzniku finanční krize. První veřejné slyšení začalo ve středu a dnes pokračovalo druhým dnem. Před komisi vedle Bairové předstoupila také předsedkyně americké Komise pro cenné papíry (SEC) Mary Schapirová nebo ministr spravedlnosti Eric Holder.

Komise ve středu ze stejného důvodu zpovídala šéfy největších bank na Wall Street. Odpovídat na dotazy zákonodárců tak museli ředitelé předních amerických bank Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Bank of America nebo Morgan Stanley.

Vyšetřovací komise si od předních zástupců amerického finančního sektoru i dozorových orgánů sice vyslechla přiznání o špatném úsudku a lítosti, žádné přímé omluvy se ale nedočkala. Nedostala ani žádné nové vysvětlení k debaklu, který otřásl finančními trhy po celém světě. Komise bude příčiny krize zkoumat po celý letošní rok.

Bankéři přiznali, že až příliš riskovali a nakonec nezvládli nové finanční nástroje, které začali používat na trhu hypotečních úvěrů pro méně bonitní klientelu. Postavili se však za systém odměňování a za vysoké prémie, které dostávali. Část zákonodárců se snaží prosadit, aby se platy v bankovním sektoru stanovovaly jinak a přísněji.

Schapirová z burzovní komise řekla, že její úřad zkoumá praktiky investičních bank na trhu cenných papírů odvozených od podřadných hypoték a na trhu hypotečních zástavních listů. Burzovní komisi SEC zajímá období, které předcházelo krizi. V té době realitní trh v USA zažíval nebývalý rozmach.

"Snažíme se zjistit, zda investoři dostávali přesné, relevantní a nezbytné informace, anebo zda byli nějakým způsobem dezinformováni," řekla Schapirová. Úkolem ministerstva spravedlnosti je podle ministra Holdera nejen ukázat na ty, kdo ke krizi přispěli, ale také přijmout opatření, která by odrazovala od opakování podobných excesů do budoucna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK