Daň z nemovitosti 2010

18.01.2010 | , Finance.cz
DANĚ


Daň z nemovitostí se jako jedna z mála daní platí dopředu, z toho důvodu se nové sazby daně z nemovitosti zavedené úsporným balíčkem minulý rok použijí už v daňovém přiznání, které se bude podávat do 1.2.2010.

Přiznání k dani z nemovitosti musí podat každý, kdo je k 1.1. vlastníkem nemovitosti nacházející se na území ČR a toto přiznání ještě nepodával. Pokud jste už někdy v minulosti přiznání podali a nic se nezměnilo, pak stačí jen počkat na výměr správce daně, který podle aktuálních sazeb a koeficientů daňovou povinnost vypočítá. Pokud se ale něco změnilo, například výměra nebo cena nemovitosti, druh pozemku, užívání stavby nebo počet nadzemních podlaží či půdorys, musíte podat nové přiznání. 

Pokud došlo v roce 2009 ke změně vlastnictví, dřívější vlastník pouze oznámí tuto skutečnost správci daně a o daň se už stará nový vlastník. Pokud je více vlastníků, pak daňové přiznání podává pouze jeden z nich, a pokud není stanoveno jinak, daň musí platit všichni společně a nerozdílně. Podávat přiznání nemusí jen vlastník, ale i nájemce nebo uživatel (pokud není vlastník znám).

Přiznání k dani z nemovitosti je třeba podat do 1.2., protože zákonný termín 31.1. připadá na neděli. Finanční úřad se volí podle místa, kde se nemovitost nachází (najděte si příslušný finanční úřad).


Spočítejte si daň z nemovitosti v excelovském formuláři přiznání k dani z nemovitosti a ulehčete si práci s jeho vyplněním.


Vypočet daně u stavby

Základem daně z bytu je výměra podlahové plochy v m2, základem daně ze samostatného nebytového prostoru výměra podlahové plochy samostatného nebytového prostoru v m2 podle stavu k 1.1., vynásobená koeficientem 1,20. Základem daně u ostatních staveb je výměra půdorysu nadzemní části stavby v m2 podle stavu k 1.1.

Takto získaný základ daně vynásobíme sazbou daně (sazby pro jednotlivé druhy staveb se dozvíte v průvodci Daň z nemovitosti).

V případě obytných domů, bytů a ostatních samostatných nebytových prostor se výsledek dále násobí koeficientem podle počtu obyvatel.

 

Koeficient Počet obyvatel "od" Počet obyvatel "do"
1,0 - 1.000
1,4 1.000 6.000
1,6 6.000 10.000
2,0 10.000 25.000
2,5 25.000 50.000
3,5 50.000 a více

Koeficient Město
3,5 Františkovy Lázně, Luhačovice, Mariánské Lázně, Poděbrady
4,5 Praha

 

Pro jednotlivé části obce může ale obec obecně závaznou vyhláškou koeficient zvýšit o jednu kategorii nebo snížit o jednu až tři kategorie v členění koeficientů; koeficient 4,5 lze zvýšit na koeficient 5,0.

Daňová povinnost za jednotlivé druhy staveb, samostatných nebytových prostorů a za byty se dále vynásobí místním koeficientem, pokud ho obec stanovila. Místní koeficient může být ve výši 2, 3, 4 nebo 5.


Výpočet daně u pozemku

Základem daně se pro každý typ pozemku rozumí něco jiného. U pozemků, na kterých se rozkládá orná půda, chmelnice, vinice, zahrada, ovocný sad a trvalý travní porost, je základem daně cena půdy zjištěná násobením skutečné výměry pozemku (údaj musí být v celých m2) průměrnou cenou půdy stanovenou na 1 m2 ve vyhlášce.

Pokud se jedná o hospodářské lesy a rybníky s intenzivním a průmyslovým chovem ryb, pak se zjistí cena pozemku vynásobením skutečné výměry pozemku v m2 částkou 3,80 Kč. Cena pozemku se také může zjistit dle platných cenových předpisů uvedených k 1.1.

U dalších pozemků se základem daně stává skutečná výměra pozemku uvedená v m2 zjištěná k 1.1.

Takto zjištěný základ daně se vynásobí sazbou daně (sazby pro jednotlivé druhy pozemků se dozvíte v průvodci Daň z nemovitosti).

U stavebních pozemků se daňová povinnost vynásobí koeficientem podle počtu obyvatel. Pro daňovou povinnost se obdobně použije i místní koeficient a to pro všechny druhy pozemků, nejen u stavebních pozemků.


Spočítejte si daň z nemovitosti v našem kalkulátoru daně z nemovitosti.


Vyplnění formuláře

Pro zdaňovací období 2010 se použije stejný vzor formuláře jako loni, tedy tiskopis 25 5450 vzor č. 10. Pokud chcete aktuální výpočet stáhněte si „novou“ verzi tohoto vzoru, protože excelovský formulář pro zdaňovací období 2009 používá staré sazby daně (všechny formuláře jsou ke stažení v sekci Daňové formuláře).

Na první stránce formuláře provedete identifikaci, tzn. napíšete jméno, příjmení, titul, trvalé bydliště a telefonní a emailový kontakt. V případě že máte jinou adresu pro doručování, uvedete i tuto adresu.

Pro výpočet daně z pozemků se použije II. Oddíl na stránce 2, pro výpočet daně ze staveb se použije III. Oddíl na stránce 3.

V obou oddílech nejprve musíte identifikovat předmět daně, tj. druh stavby a pozemku, název obce, katastrálního území a kód katastrálního území, na kterém se stavba a pozemek nacházejí. Poté je třeba detailněji popsat nemovitost. U stavby číslo popisné / evidenční, číslo jednotky, číslo parcely, rok dokončení stavby, právní vztah, výměru, případně důvody osvobození. U pozemku parcelní číslo, výměru, právní vztah, případně důvody osvobození. Řádky 210 až 224, resp. 309 až 324 se použijí pro výpočet daňové povinnosti.

Poslední stránka se použije pro případ dílčího a dodatečného přiznání, identifikaci zástupce a prohlášení uvedení správných a úplných údajů.


Splatnost daně

Takto vypočtená daň je v roce 2010 splatná ve dvou stejných splátkách, pokud přesáhla částku 5000 Kč, a to nejpozději do 31. května a do 30. listopadu. V případě, kdy roční daň z nemovitostí nepřesáhne částku 5.000 Kč, je daň splatná najednou, nejpozději do 31. května.

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ