SFRB pomáhá mladým lidem k vlastnímu bydlení

15.01.2010 | , MMR
Tiskové zprávy


Jednou z priorit Ministerstva pro místní rozvoj a Státního fondu rozvoje bydlení je zvýšit dostupnost vlastního bydlení pro mladé rodiny. Tento cíl zajišťuje Fond od roku 2004 pomocí nízkoúročeného úvěru. Úvěr může být poskytnut rodině, v níž alespoň jeden z manželů v době podání žádosti ještě nedovršil 36 let věku, nebo i samostatně žijící osobě splňující tento věkový limit, pokud pečuje alespoň o jedno nezletilé dítě.

Fond dosud poskytl přes 20 000 úvěrů a tím celkový finanční objem více jak 6 mld Kč. Mladí lidé tyto peníze nejčastěji použili na výstavbu bytu nebo rod. domku (65 %), na druhém místě na koupi (29 %) a v 6 % na pořízení družstevního bytu.

Úvěr s nízkým úrokem usnadňuje mladým rodinám přístup k vlastnímu bydlení. Zlepšuje hodnocení klienta  při jednání s bankou o hypotéčním úvěru a v řadě případů tak umožní získání hypotéčního úvěru i žadatelům, u nichž by banka s poskytnutím úvěru váhala“ uvedl k úvěru ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jan Wagner.

Úvěr ve výši 300 000 Kč jde použít na financování stavby bytu nebo rodinného domu, také na financování změny stavby, kterou vznikne byt z původně nebytových prostor. Peníze z úvěru lze využít také na úhradu části kupní ceny při koupi bytu nebo rodinného domu s jedním bytem. S pomocí úvěru je možné zaplatit i převod členských práv a povinností nebo členský vklad do bytového družstva a získat tak užívání družstevního bytu. Doba splatnosti může být až 20 let a roční úroková sazba ve výši 2 procent ročně se nemění po celou dobu splácení úvěru. Pokud se příjemci úvěru v době od poskytnutí úvěru do splacení poslední splátky narodí dítě, Fond sníží nesplacenou část jistiny úvěru až o 30 000 Kč.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy