Švédi chtějí, ať EU zavede stabilizační poplatek bankám za krizi

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. ledna (zpravodaj ČTK) - Evropská unie by měla zavést určitý poplatek pro banky, vyzval švédský ministr financí Anders Borg v dopise zaslaném švédskému předsednictví. Finanční domy by podle něj měly nést svou část odpovědnosti za náklady spojené s finančními injekcemi do tohoto sektoru.

"Finanční systém by měl platit za aktuální náklady, které dělá společnosti a daňovým poplatníkům ve formě implicitních státních garancí," podotkl v dopise, který má ČTK k dispozici.

Podle Švédska by se mohla EU inspirovat ve Spojených státech, které nedávno oznámily takové opatření. Poplatek se bude týkat všech finančních institucí s více než 50 miliony dolarů v konsolidovaných aktivech a bude tvořit 0,15 procent pokrývaných závazků.

"Podle mě má takový přístup hodně výhod," píše Borg v dopise. "Určitý poplatek finančních institucí by pomohl našemu úsilí o rozpočtovou konsolidaci, ale i zvýšit legitimitu našich opatření vůči finančnímu sektoru v očích veřejnosti," doplnil.

Šéf eurozóny Jean-Claude Juncker nicméně v pondělí prohlásil, že podobná společná daň by se zřejmě v Evropě jen těžko prosazovala. "Daňové otázky jsou totiž v kompetencích národních států," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK