Eurozóna letos poroste mírně a nerovnoměrně -Trichet

21.01.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Ekonomika eurozóny letos poroste mírným tempem, avšak toto oživení bude nerovnoměrné, uvedl ve čtvrtek prezident Evropské centrální banky (ECB) ...

...Jean-Claude Trichet.

Pro regulační reformy ve finančním sektoru je klíčová mezinárodní spolupráce a koordinace, uvedl dále Trichet v textu videozprávy zaslané na výroční zasedání Izraelské asociace výrobců v Tel Avivu.

"Očekáváme, že ekonomika eurozóny v roce 2010 mírným tempem poroste," uvedl Trichet. "Měl bych nicméně dodat, že proces oživení bude zřejmě nerovnoměrný a výhled bude nadále značně nejistý."

Zopakoval také, že rizika pro ekonomický výhled jsou obecně vyvážená.

Ostatní tvůrci měnové politiky z ECB se vyjadřují v podobném duchu. Člen Rady guvernérů Axel Weber ve čtvrtek uvedl, že ekonomické oživení v Německu bude sice zřejmě pomalé, ale bude pokračovat. [ID:nLAG006054]

Člen výkonné rady ECB Jürgen Stark ve středu řekl, že ekonomický růst eurozóny v první polovině letošního roku pravděpodobně oproti druhé polovině roku 2009 zpomalí, nicméně region zřejmě nespadne zpátky do recese. [ID:nLDE60J0G7]

Trichet vyzval vlády zemí eurozóny ke včasnému snížení rozpočtových schodků, aby zůstala zachována důvěra ve veřejné finance.

Weber, jenž je současně guvernérem německé Bundesbanky, také řekl, že Německo by nemělo snižovat daně, aniž by takový výpadek příjmů financovalo jinými prostředky.

Trichet dále uvedl, že "vysoká míra provázanosti globálního finančního systému... je silným argumentem pro velmi úzkou mezinárodní spolupráci a řešení přijatá na globální úrovni."

"Vyvstává naléhavá potřeba zavádět globální reformy koordinovaně a se stejnou základní filozofií, abychom zachovali spravedlivé globální hřiště, jež bude mít pevné a odolné základy," dodal.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK