ČSSD prosazuje vyšší daně pro firmy i jednotlivce

21.01.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* ČSSD chce zvýšit firemní daň na 21...

...procent

* Strana chce vrátit progresivní zdanění fyzických osob

* Dividenda firmy ČEZ by se měla zvýšit o 10 miliard korun

* ČR může přijmout euro v 2014 nebo 2015 -Paroubek

Sociální demokracie navrhuje k vyztužení veřejných financí nárůst daní pro firmy i jednotlivce či ještě vyšší zatížení alkoholu a cigaret.

Od vyšších příjmů z daní, úspor ve výdajích ministerstev a centrálních úřadů nebo zefektivnění veřejných zakázek si ČSSD slibuje posílení rozpočtu o 35 až 45 miliard ročně, ukázal ve čtvrtek dokument favorita květnových parlamentních voleb.

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek na konferenci pořádané stranou uvedl, že by Česká republika mohla vstoupit do eurozóny v letech 2014 nebo 2015.

ČSSD dříve deklarovala cíl snížit deficit veřejných financí pod hranici 3 procent HDP, požadovanou pro přijetí eura, do roku 2014. To by ovšem hovořilo pro vstup do bloku jednotné měny nejdříve v roce 2016, neboť kandidátská země musí po dva roky osvědčit měnovou stabilitu v systému ERM-2.

"Pro udržení ratingu A a stabilního výhledu (ČR) stačí pokračovat ve fiskální stabilizaci, která započala v letošním roce. Jiné cíle by mohly ohrozit oživení hospodářského růstu a sociální soudržnost v zemi," řekl Paroubek.

"Mimo jiné i pro dosažení tohoto cíle se bude ČSSD snažit o to, aby břemeno krize nebylo přehazováno na bedra zaměstnanců a 5 procentům nejbohatších byly snižovány daně."

ČSSD chce vrátit firemní daně na úroveň roku 2008 neboli na 21 procent ze současných 19, což má zvednout rozpočtové výnosy o 9 až 11 miliard korun. Zároveň by se měla posílit progrese daní fyzických osob, kde sociální demokraté čekají přínos 5 až 7 miliard.

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že zvyšování firemních daní by se mělo týkat zejména těch, které krize příliš nezasáhla, jako jsou banky, protože podniky ve výrobní sféře jsou vzhledem ke ztrátám chráněny "daňovým štítem".

Příjmy státního rozpočtu by mělo podpořit také odčerpání části zisku polostátní firmy ČEZ <CEZPsp.PR> v podobně navýšení dividendy o 10 miliard korun.

Česká ekonomika by se měla letos začít zotavovat z dopadů globální ekonomické krize, jež postihla zejména klíčové trhy v západní Evropě. Ministerstvo financí čeká v roce 2010 růst hrubého domácího produktu o 0,3 procenta, Česká národní banka předpovídá expanzi o 1,4 procenta.

Na výdajové straně navrhuje ČSSD audit veřejných zakázek a obecně účelnosti, s jakou hospodaří veřejná správa. Dokument s názvem "Cesta z krize" se kromě návrhů na zvýšení některých dávek nezabývá sociální politikou státu, která ročně spotřebuje zhruba 40 procent výdajů státního rozpočtu.

Ten skončil v loňském roce se schodkem 195,4 miliardy korun neboli 6,6 až 7,0 procenta hrubého domácího produktu (HDP) podle metodiky Evropské unie ESA 95. V letošním roce je plánován deficit 162,7 miliardy.

Ekonomové uvádějí, že české hospodářství potřebuje spíše strukturální změny, protože jednorázové zásahy, jako jsou ty navrhované sociální demokracií, neřeší fundamentální otázky.

"Ty návrhy nejdou dostatečně daleko ve směru strategického, dlouhodobějšího uvažování, které ale po vyřešení stávající krize bude potřebné, protože budeme žít ve velmi jiné době, než byla ta minulá," řekl Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank v Praze.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK