Rozsah dotačního programu SFRB na podporu sociálních bytů bude záviset na dalším financování fondu

22.01.2010 | , MMR
Tiskové zprávy


Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci se Státním fondem rozvoje bydlení spustilo v roce 2009 dotační program na výstavbu nájemních bytů pro sociálně slabé občany.

Původní plán počítal s výstavbou až 2 tisíc bytů do konce roku 2010. Současné rozpočtové možnosti fondu v situaci zatím nejistého dalšího financování pokryjí výstavbu maximálně 400 těchto bytů. Od startu programu fond zatím přijal 19 žádostí. Byty pro sociálně potřebné a seniory jsou podporovány také programem Ministerstva pro místní rozvoj, na letošní rok je vyčleněno 200 mil. Kč.

Cílem dotace je přitom podpořit výstavbu finančně dostupných nájemních bytů, které jsou určeny opakovaným příjemcům sociálních dávek v hmotné nouzi, osobám s nízkým příjmem a dalšími sociálními handicapy.

Dotační program na výstavbu sociálního nájemního bydlení je důležitý pro všechny, kteří si v současné době nemohou tržní nájemné z objektivních důvodů dovolit platit. V současné době nejistého financování SFRB ale není jasné, jak dlouho a v jaké míře tento program bude fungovat.“  uvedl ministr Vondruška.

Byty jsou určeny také osobám se sníženou soběstačností a seniorům nad 75 let věku. Jedná se o skupinu populace, která si nemůže pořídit nebo udržet bydlení v tržním sektoru. Tyto byty jsou rovněž důležitým nástrojem, který má snížit sociální dopad deregulace nájemného.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy