Liška v novém kabátě

07.11.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Od začátku listopadu nabízí ČMSS nové tarify. Co nového mohou získat noví a rovněž i stávající klienti této stavební spořitelny?

Českomoravská stavební spořitelna je leadrem trhu, v roce 2001 měla 36,3% podíl na nově uzavřených smlouvách. Budoucnost ukáže, jak výrazně změněná nabídka ovlivní její dosavadní nedostižnou pozici.

Hlavní změnou je rozdělení nabídky pro spořící klienty a klienty, kteří plánují čerpat úvěr. Spořit nyní můžete s tarifem Klasik. Pokud plánuje čerpat úvěr je pro vás určen tarif Invest. Oba tarify lze uzavřít ve standardní a rychlé variantě. Tarify se liší ve výši úrokové sazby z vkladů a úrokové sazby z úvěru. Rychlá a standardní varianta ovlivňuje rychlost získání úvěru a rychlost jeho splácení. jednotlivé hodnoty jsou uvedeny v následující tabulce.

 

Klasik

Standard

Klasik

Rychlý

Invest

Standard

Invest

Rychlý

Úroková sazba z vkladů

3% p.a.

3% p.a.

2% p.a.

2% p.a.

Úroková sazba z úvěru

5,5 % p.a.

5,5% p.a.

4,8% p.a.

4,8% p.a.

Měsíční splátka úvěru

0,6 % CČ

0,8 % CČ

0,6 % CČ

0,8% CČ

Je patrné, že se spořitelna více zaměřuje na klienty se zájmem o úvěr. Pro získání úvěru ze stavebního spoření je nyní u ČMSS potřeba mít naspořeno pouze 40% cílové částky místo dosavadních 50%. Dlužno podotknout, že k této změně u ČMSS došlo jako u poslední spořitelny na trhu a s poměrně značným odestupem. Další podmínky pro přidělení úvěru (výpočet a výše hodnotícího čísla,...) zůstávají zachovány  beze změn, včetně 12 měsíční blokace přidělení úvěru v případě změny podmínek smlouvy (Podobou podmínku má ještě Wüstenrot stavební spořitelna).

Skrytou nevýhodou nových tarifů je nemožnost jejich dodatečné změny. Nelze přejít z tarifu Klasik na Invest a naopak. U obou tarifů lze pouze zaměnit standardní variantu za rychlou a naopak. Nerozhodnutí klienty, kteří nemohou vyloučit budoucí zájem o úvěr, by měli zvážit zda je ČMSS nejlepší volba. Další spořitelny totiž v případě dodatečného zájmu o úvěr umožňují přejít na tarif s výhodnějšími úvěrovými podmínkami. (Např. u Wüstenrot stavební spořitelny je možné spořit s nižším úrokem a v okamžiku přidělení, když víte, že úvěr nepotřebuje, dodatečně přejít na vyšší úrokové sazby z vkladů. V Raiffeisen stavební spořitelně je zase možný opačný postup. Když zjistíte, že potřebujete úvěr můžete přejít ze spořícího tarifu na úvěrový.)

Klienti, kteří uzavřeli smlouvu před platností nových tarifů mohou přejít na tarif Klasik. Tato nabídka je výhodná především  pro klienty, kteří uvažují o čerpání úvěru. U tarifu klasik získají úvěr už při 40% naspořené cílové částky. Také jim bude úročen o 0,5% p.a. nižší úrokovou sazbou.

Změnu tarifů sloučila ČMSS se zahájením soutěže o off-road HONDA CR-V, která platí do konce roku.

Autor článku

Filip Václavík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ