Polsko zveřejnilo plán přechodu na euro, termín uveden není

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 9. února (zpravodajka ČTK) - Polsko chce srazit deficit veřejných financí pod hranici tří procent HDP, již pro přijetí eura stanovil Brusel, v roce 2012. Vyplývá to z aktualizovaného plánu přechodu země na euro, který dnes zveřejnilo polské ministerstvo financí. Datum přijetí jednotné evropské měny však v dokumentu uvedeno není.

Pro letošek polská vláda počítá s deficitem veřejných financí 6,9 procenta HDP, v roce 2011 má činit 5,9 procenta HDP a v roce 2012 už 2,9 procenta HDP.

Polsko předpokládá, že jeho hospodářství letos poroste o tři procenta a v letech 2011 a 2012 o 4,5 procenta a 4,2 procenta. Méně optimistická je ovšem agentura Fitch, která pro letošek očekává růst o 2,3 procenta.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se loni vyhnula recesi. Jeho hospodářství loni posílilo o 1,7 procenta.

Varšava původně plánovala, že by euro mohla přijmout v roce 2012, nicméně nyní se kvůli vlivu globální recese, zpomalení polského hospodářství a rostoucímu schodku veřejných financí i celkovému zadlužení hovoří spíše o roce 2015.

"Přijetí konvergenčního plánu pravděpodobně nevystačí pro to, aby se vylepšila nálada na trhu. Aby se vládě podařilo investory přesvědčit o své snaze snižovat deficit, musí nejprve představit první návrhy zákonů ke snížení výdajů z rozpočtu," řekli listu Rzeczpospolita analytici z banky BPH.

Česká vláda schválila aktualizovanou verzi konvergenčního programu v pondělí. Materiál obsahuje kromě jiného návrh kroků na snižování schodků veřejných rozpočtů ke třem procentům HDP v roce 2013 nebo 2014. Konkrétní kroky ke snižování deficitu ale bude muset podle dřívějšího vyjádření ministra financí Eduarda Janoty určit a uplatnit až vláda, která vzejde z jarních parlamentních voleb.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK