SZPI odhalila pochybení u 12 ze 40 výrobců a prodejců pí-vody

18.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. února (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila pochybení u 12 ze 40 kontrolovaných prodejců takzvané pí-vody. Jde o běžnou vodu z kohoutku, u které byla pozměněna fyzikální struktura. Prodejci jí ale často přisuzují další léčebné či preventivní účinky. Tvrzení, že jejich konzumací se snižuje riziko onemocnění určitou chorobou, jsou ale až na několik výjimek zakázána. ČTK to dnes řekla mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Inspekce zkontrolovala příbalové letáky a webové stránky 40 firem či živnostníků, kteří se zabývají výrobou nebo distribucí pí-vody. "Na základě kontroly byla odstraněna nepovolená zdravotní tvrzení z devíti webových stránek a bylo opraveno šest příbalových letáků. Ve třech případech bylo zjištěno, že výrobce či distributor nesplnil svou zákonnou povinnost a nenahlásil SZPI svou činnost," řekla Šmídtová. U některých firem se setkaly všechny nedostatky najednou.

Distributoři zařízení na výrobu pí-vody jí podle Šmídtové přisuzují celou řadu vlastností, například že je totožná s plodovou vodou, zvyšuje energetický přenos kosmické a zemské energie přes lidský organismus, nebo že úpravou na pí-vodu se voda harmonizuje, neboli odstraňují se informace vodou přenášené. Podle předpisů jde ale pouze o pitnou vodu. V Česku se prodává nejčastěji přímo u výrobců v PET lahvích pro jednotlivce nebo v barelech jako občerstvení do firem.

Evropská komise posuzuje každé zdravotní tvrzení o potravinách zvlášť. "Je to poměrně čerstvá záležitost. Některá tvrzení jsou již od minulého roku povolená a další budou přibývat. Ty, co jsme našli my, ale v tuto chvíli povolená nejsou," dodala mluvčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK