Termín pro podání přihlášek na vysokou školu je na spadnutí

24.02.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V těchto dnech vrcholí podávání přihlášek na vysokou školu. O tom, jak ji vyplnit a podat a o úskalích výběru správného oboru nebo formy studia si můžete přečíst v tomto článku.

Téma týdne: Hlásíme se na vysokou školu


Přihlášky na většinu vysokých škol se zpravidla podávají do konce února. Výjimku tvoří umělecké školy, kde je tento termín většinou již na konci listopadu. Dále existuje spousta dalších fakult, kde je termín podání přihlášek většinou v průběhu března, ale v některých případech i později. Například pro Národohospodářskou fakultu VŠE je nejzazším termínem pro podání přihlášky 31. 5. 2010. Informace ohledně podávání přihlášek a vůbec celého přijímacího řízení je dobré si důkladně ověřit na internetových stránkách příslušné univerzity nebo fakulty.

Aktuální seznamy vysokých škol jak veřejných, tak i soukromých včetně kontaktů naleznete v sekci Student na Finance.cz a nebo na stránkách MŠMT.


Bez internetu se již neobejdeme


Co se týče podání přihlášky na vysokou školu, dnes je již většinou možné se na školu hlásit pomocí elektronického formuláře přes internet. Tento způsob je zpravidla levnější ale především rychlejší a pohodlnější. Některé školy umožňují podávat jak elektronickou přihlášku, tak i papírovou. Některé ale už přijímají pouze elektronické přihlášky. I tak ale existují dvě varianty, buď stačí vyplnit pouze zmíněný elektronický formulář a nebo je nutné si navíc vytisknout formulář, který zašlete příslušné škole či fakultě.

Papírovou přihlášku na Vysokou školu, ale i na Vyšší odbornou školu je možné stáhnout na Finance.cz.


Kombinované nebo denní studium?


Je také důležité si rozmyslet v jaké formě bude chtít student zvolený obor studovat. Pokud je to čerstvý maturant, asi tuto otázku příliš neřeší a  často se automaticky hlásí na prezenční, tedy denní studium. Pokud si ale chce již vydělávat a současně studovat, ať už bakalářský nebo nějaký vyšší stupeň studia, asi nejschůdnější variantou je zapsat se ke studiu v kombinované formě.

Vysoké školy a fakulty zpravidla nabízejí své studijní programy a obory jak ve formě denního studia, tak i v kombinované formě. Kombinované studium je kombinací dálkového (distančního) a prezenčního studia, je jakousi obdobou někdejšího dálkového studia. Většinou ho studují studenti, kteří sami podnikají nebo jsou již zaměstnáni v oboru. Prezenční část výuky v rámci kombinovaného studia zpravidla spočívá v tom, že se několik dnů v semestru (obvykle o víkendu) studenti účastní několikahodinového výukového bloku.


Kam se hlásíme?


Přihlášku na vysokou školu podávají nejen čerství absolventi středních škol – maturanti – ale také studenti, kteří již ukončili, resp. ukončí v blízké době nějaký stupeň terciárního (vysokoškolského) vzdělání. Existují jakési základní tři stupně vysokoškolského vzdělání:

  • bakalářské studium
  • magisterské studium (resp. navazující magisterské)
  • doktorské studium

Bakalářské studium je zpravidla tříleté a jedná se o základní stupeň vysokoškolského vzdělání. Zakončené je státní závěrečnou zkouškou a obhajobou bakalářské práce. Absolventovi je poté udělen titul Bc.

Magisterské studium zpravidla navazuje na výše zmíněný bakalářský stupeň. Standardní délka studia jsou 2 roky, ale existují i pětileté obory. Ty představují alternativu k obvyklejší variantě 3 + 2 roky, tj. bakalářské a navazující magisterské studium. Úspěšným završením magisterského studia lze získat pestrou škálu akademických titulů. Jejich soupis naleznete v sekci Student.

Další vzdělání může probíhat v rámci některého z doktorských studijních programů. Podmínkou pro přijetí je samozřejmě řádně ukončené magisterské studium. Zpravidla je udělován titul doktor – Ph.D., který se píše za jménem.

V příštím článku se dočtete o šancích na přijetí na vysokou školu a co dělat, když to náhodou nevyjde…

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU